Karić nazvala Stanivukovića “srednjoškolcem”: Tvrtko i Kulin su bosanski vladari, svi to znaju

Vijesti 26. sep 202416:39 0 komentara
Srdačan susret Benjamine Karić i Draška Stanivukovića
N1

Sarajevska gradonačelnica Benjamina Karić poručila je prvom čovjeku Banjaluke Drašku Stanivukoviću kako su i Kulin i Tvrtko bosanski vladari, banovi i kraljevi i da će historijski arhivi, dokumenti i naučne studije "poništiti pokušaj prekrajanja historije od strane banjalučkog srednjoškolca".

U prisustvu brojnih građana u srijedu je otkriven spomenik bosanskom srednjovjekovnom kralju Tvrtku I Kotromaniću, koji krasi novouređeni prostor u okviru najveće kružne raskrsnice u blizini tvrđave Kastel. Tom prilikom Stanivuković je kazao kako na ovaj način “Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj dajemo srpski karakter, jer je riječ o srpkom vladaru, koji je krunisan u Mileševi po obredu Nemanjića i koji nosi titularno ime Stefan (Stjepan)”.

Karić je u reakciji na ovu izjavu banjalučkog gradonačelnika kazala da će “pokušaj prekrajanja historije od strane banjalučkog srednjoškolca poništit historijski arhivi, dokumenti i naučne studije meritornih historičara”.

“I Kulin i Tvrtko su bosanski vladari, banovi i kraljevi. Milenij cijeli zemljice, zemlje, banovine, kraljevine, vilajeta, republike, države Bosne i Hercegovine. Znaju to svi. Zna i srednjoškolac, zna i šef mu Mile. Znaju i mentori u SANU koji Dobricinom strategijom laži i mijenjanjem nepobitnih historijskih činjenica žele pripremiti teren da bi prisvojili ono što im nikada pripadalo nije.

Kad se magla politikantskih spinova i lazi raziđe ostat će samo spomenici velikim bosanskim vladarima u našoj šeher Banjaluci”, poručila je Karić, koja se “zahvalila” Stanivukoviću jer “svojim djelima baštini hiljadugodišnju bosansku državnost”.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!