Karlović za N1: Ko je vršio pritisak za prijem spornih respiratora

Dan uživo 07. apr 202118:53 > 19:40 0 komentara
N1

Prim.dr. Zoran Karlović, šef Odjela anesteziologije Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, kazao je za N1 da ne zna koliki je broj spornih "malina respiratora" trebao da završi u Mostaru, ali da su im oni ponuđeni.

“Mi smo još u osmom mjesecu dali odgovor da nama ti respiratori nisu potrebni i da oni sigurno mogu naći svoju primjenu u drugim dijelovima BiH. Sveučilišna klinika Mostar svojim programom, a to mislim na sve centre i u Tuzli i u Banjaluci i u Sarajevu, da mi radimo sa puno vrijednijim uređajima koji našim bolesnicima omogućavaju siguran rad”, naveo je.

Je li bilo političkih pritisaka da ipak prihvati ove respiratore, upitan je.

“Političkih ne mogu reći, ali ako oni vas više puta prinuđava i zove da prihvatite te respiratore, da ih barem usladište kod nas, ja to ne mogu drugačije prihvatiti nego jednostavno kao pritisak. Ako mi nešto nije neophodno, onda zašto bi ih skladištili kod nas”, istaknuo je dr. Karlović.

Ko je vršio pritisak?

“To trebaju da kažu oni koji su vršili pritisak. Pritisak je onih istih koji su uvezli te respiratore u BiH. Ne bih imenovao nikog i optuživao. To je prvenstveno bilo od Federalne uprave civilne zaštite“, kazao je.

Je li rekao da su “malina respiratori” smrtonosno opasni, kao što ga pojedini optužuju?

“Ne, ni u jednom trenutku. Rekao sam da za bolesnike u SKB Mostar nisu neophodni i potrebni. A to je izvrgavanje istine”, naveo je.

Takvi vam respiratori ne bi bili od koristi?

“Ne. Mi i sada imamo dovoljan broj respiratora za naše bolesnike”, odgovorio je.

Koliko iza spornih respiratora stoji politika?

“Zdravstvo ne može bez politike. To je sigurno. I svaki zdravstveni djelatnik je dio politike. Koliko god mi htjeli priznati ili ne, ako se mi u zdravstvu ne budemo bavili politikom, onda će se politika baviti s nama. I u ovoj situaciji se to sigurno dogodilo. Sama odluka o kupovini respiratora nije donešena na nekom nivou u kojem su trebali više da daju učešća zdravstveni djelatnici”, zaključio je naš sugovornik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!