Kasumović: Nema povećanja cijene grijanja u Zenici, a Mittal ne mora ostvarivati ekstra profit

Vijesti 29. mar 202413:35 0 komentara
F.Z./N1

Javno preduzeće "Grijanje" Zenica od naredne, ali ni u naredne četiri sezone, neće uvećavati cijenu grijanja za korisnike daljinskog grijanja u tom gradu, naglasio je u izjavi medijima gradonačelnik tog grada Fuad Kasumović.

On je napomenuo kako je u ugovoru koji su potpisali s kompanijom ArcelorMittal, a s kojom su, kao i sa još dva finska partnera, zajednički izgradili Toplanu na plin koja je zvanično puštena u rad pred kraj 2021. godine, jasno naznačili da će to gradsko preduzeće sedam godina dobijati toplotnu paru po nepromijenjenim cijenama, odnosno po 42 KM po MWh.

Kasumović je, tako, poslao poruku generalnom direktoru kompanije ArcelorMittal Nikhilu Mehti, koji je, na jučerašnjoj pres-konferenciji na kojoj je najavio da će krajem aprila ove godine konačno zatvoriti Koksaru, istakao kako će biti nužno uvećati i cijenu isporuke toplotne energije za Grad.

“Nikakav događaj ne postoji! Prije svega, svi oni koji pišu insinuacije – ja vas molim, sve medije – kada imate takve informacije, pitajte Grad. Gradska uprava, sa mnom na čelu, veoma je pismena i veoma tačna u nekim stvarima. Građani Zenice, sedam godina od početka rada Toplane Zenica, gdje smo i mi suvlasnici, imat će istu cijenu. To što Mittalu više ne radi, odnosno neće raditi Koksara, to, apsolutno, niti građane niti Gradsku upravu ne zanima. U ugovoru decidno stoji da je ta cijena narednih sedam godina. Ugovori se moraju poštovati! Tu, mi, nemamo nikakvu dilemu”, poručio je Kasumović.

Finansijski problemi ArcelorMittala, kazao je Kasumović, nije stvar Grada ili građana Zenice.

Na pitanje kako Grad Zenica, kao vlasnik 25 posto kapitala u Toplani Zenica, nema informaciju da će doći do uvećanja cijene isporuke toplote za JP Grijanje i Grad, Kasumović je kazao da, kako je on razumio izjavu, direktor ArcelorMittala Zenica nije tvrdio da će doći do povećanja cijene.

“On pokušava nas ubijediti. Gospodin Mehta je veoma pismen čovjek, ali nismo ni mi glupi. Znači, može izjaviti ko god šta hoće… Ja sam razumio, gospodina Mehtu, da priprema nas ili JP Grijanje, da razmišljamo o povećanju cijene. Gospodo, nema povećanja! Postoji ugovor i samo po ugovoru smijemo raditi”, kazao je Kasumović.

Upravo zbog ovakvih situacija, kazao je, doveli su i zemni plin, koji jeste skuplji, ali, poručio je Kasumović, „ne mora svaka firma ostvarivati ekstra profit“. JP Grijanje, podvukao je, ne može „ni marku više“ ispostaviti veće račune za grijanje građanima, nego što je to odobreno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!