Katastrofalne razmjere poplava u mjestu Seonica kod Konjica (VIDEO)

Vijesti 04. okt 202416:23 0 komentara
N1

Mjesto Seonica kod Konjica također je pogođeno katastrofalnim poplavama koje su jutros pogodile BiH.

Naime, kako se vidi na snimcima koje je dobio N1, Seonica je jedno od mjesta gdje će konačna šteta od poplava biti poprilično velika.

Današnja situacija sa poplavama koja je pogodila našu zemlju predstavlja izazov koji zahtijeva hitnu i koordiniranu akciju svih relevantnih institucija. Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, zajedno sa svojim kolegama iz Vijeća ministara, učiniti će sve što je u njihovoj moći da pruže pomoć najugroženijim područjima, saopćeno je iz Kabineta ministra Hurtića.

U ovim teškim trenucima, Hurtić je posebno istakao važnost solidarnosti i koordinacije s međunarodnim partnerima. Zahvalio se susjednim zemljama i međunarodnim institucijama koje su već izrazile spremnost da pomognu Bosni

i Hercegovini.

Dodao je da je sada prioritet osigurati da svi pogođeni građani dobiju potrebnu podršku i da im se omogući brz oporavak od ove prirodne nepogode.

– Suosjećam se sa svim ljudima u Fojnici, Busovači, Kreševu, Konjicu i Jablanici koje su zadesile poplave. Vijeće ministara preuzima određene aktivnosti, a osim toga, Ministarstvo na čijem sam čelu koordinira aktivnosti sa Društvom crvenog krsta/križa na dostavljanju prehrambenih i svih drugih potrepština ugroženom stanovništvu. Osim hrane, higijenskih potrepšina i garderobe, potrebna je i oprema za hitni smještaj. S obzirom da je u nadležnosti Ministarstva izbjeglički i readmisioni centar u Salakovcu kod Mostara, raspolažemo sa 120 kreveta raspoređenih po paviljonima i uslovi za boravak su dobri. Pozivamo sve one koji nemaju alternativu, ranjive skupine, stare osobe, žene s malom djecom da dođu i borave na sigurnom – kazao je Hurtić.

Više informacija pročitajte u našem blogu UŽIVO na linku OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!