Katastrofalno stanje puta Foča-Šćepan polje: SNSD obećava, a stanje horor

Vijesti 04. aug 202306:52 0 komentara

Pred svake izbore vladajući SNSD obećava da će riješiti katastrofalno stanje na putnom pravcu Foča-Šćepan polje. Ljetna sezona je uveliko u toku, auta kao u priči. A put je istinita horor priča.

Ukoliko krenete putem Foča- Šćepan polje naoružajte se oprezom, ali i strpljenjem jer saobraćaj reguliraju i domaće životinje. Makadam je uzak, dosta je rupa i odrona, nema dovoljno zaštitinih ograda. Osim asfaltiranog početka dionice, na takozvanom putu smrti ništa se odavno nije promijenilo, ali ga građani često biraju kao najbliži put za željene destinacije.

“Vidite obećavaju, svakodnevna su obećanja bit će bit će. Ja ću izgleda otići u penziju a neće se ništa desiti, a evo već 32 godine svakodnevno prolazim. Put je jako loš, nadamo se da će u skorije vrijeme biti popravljen. Divna priroda ali put je jako težak. Pa meni je put bio zabavan, mislim stvarno avantura za mene. Nisam znao koje je kategorije taj put, nego me je navigacija na njega navela, ali ne bih ponovio tu vožnju. Preživio sam. Prijatno.”, samo su neki od komentara građana.

Bez obzira na opasnosti koje nosi, izuzetno je frekfentan tokom ljetne setone. U ovoj godini se bilježi za 25 posto povećana frekvencija putnika i motornih vozila u odnosu na prošlu.

Samo u julu ove godine prijelaz je prošlo 70.922 osoba i 36.381 prijevoznih sredstava. U odnosu na 2022. sa prometom od 62.477 osoba 30.042 prijevoznih sredstava.

Iako je frekvencija putnika velika, čini se da nema ozbiljnog interesa da se katastrofalno stanje puta riješi. Mnogi šumski i lokalni putevi uređeniji su od dionice međunarodnog puta na relaciji Sarajeva-Podgorica.

Ognjen Bodiroga poslanik u Narodnoj skupštini RS (SDS) je kazao:

“Asfaltirano je otprilike pet kilometara puta, ali bez potrebe se asflatrirao taj komad puta koji je bio u solidnom stanju, a nisu najkritičnija mjesta asfaltirali. Na neki način to je bačen novac. Mi Fočaci i Hercegovci apsolutno ne vjerujemo u iskrenost Vlade RS-a prema Hercegovini jer gore dok se gradi autoput Banja Luka-Prijedor, nas se gleda sa visine i mi se vozimo kozijim stazama”. 

Policijski službenici i carinici rade u izuzetno lošoj infrastrukturi na 40 stepeni. Ističu da stranci posebno noću dolaze preplašeni i zbunjeni jer misle da su se izgubili, ali i brojni građani ljuti zbog oštećenja na vozilima. Apeliraju da se u ljetnoj sezoni zbog višesatnih zadržavanja na prijelazu koriste alternativni granični prijelazi.

Dragan Matović, pomoćnik komadira Jedinice granične policije Hum je istaknuo:

“U ljetnoj sezoni i ovo pričamo i tokom vikenda preporuka je da se koriste granični prijelazi Krstac, Metaljka koja se odavde nalazi na oko 55 kilometara. Tu nema zaista nikakvih zastoja. Frekvencija saobraćaja je niskog intenziteta”. 

U odnosu na turiste, nešto bolje zadnjih godina prolaze brojni rafteri koji za dolazak u brojne rafting kampove po kojem je poznato ovo područje koriste novoizgrađeni prohodan put s desne strane Drine.

Rupe na putu, provalije od koje nas ništa ne štiti, krave od kojih ne možete doći do graničnog prijelaza. Sve će te to vidjeti na putu od Foče do Šćepan Polja. Ono što nećete vidjeti su političari koji od izborne do izborne godine ponavljaju da će na ovom putu biti bolje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!