Katica: Nemoguće je u jednoj državi spriječiti svaki incident

Vijesti 23. nov 202319:36 0 komentara
N1

Ministar MUP-a KS Admir Katica danas je za N1 komentarisao aktuelnu sigurnosnu situaciju u glavnom gradu BiH te potencijalne opcije kako se ista može dodatno unaprijediti.

Na pitanje da li je sigurnosna situacija u KS zadovoljavajuća, Katica je kazao:

“S jedne strane imamo objektivne pokazatelje koji pokazuju stanje sigurnosti takvo kakvo je, kada vidimo da dolazi do poremećaja tih faktora, intervenišemo da to poboljšamo. Druga je slika koja je u percepciji naših građana i mi shvatamo da je osjećaj sigurnosti promjenljiva kategorija, od individue do individue. Ta predodžba se kreira ne samo na osnovu sigurnosnih mjera, nego i na osnovu nekih drugih kao što je pravna sigurnost ili drugi aspekti”, kazao je Katica.

“Ovaj dio koji se odnosi na policiju i koji je naša nadležnost, da taj dio što više popravimo”.

Dodaje da “pojedinci prave probleme”.

“Pojedinci uzrokuju takve stvari. Vjerujem da je sigurnost unutar javnog prijevoza jedan od aspekata koji se treba riješiti. Možda i na nivou neke zaštitarske agencije. S aspekta policije, svi ti slučajevi rezultiraju time da mi identifikujemo počinica, sankcionišemo ga. Prevencija bi bila najbolja ako bi se mogla realizovati u okviru javnog prijevoza”.

Katica dodaje da je nemoguće da se spriječi svaki incident.

“Nemoguće je u jednoj državi da se spriječi svaki mogući incident. To je neka idealna država koju bi ja volio da mi imamo, da smo neki Singapur. Nažalost nismo. Možemo obećati da naše aktivnosti rezultiraju time da brz ohvatamo počinioce, privodimo ih pravdi. Ako svi ostali vide da policija brzo reaguje, sud presudi, zapitat će se kad će nešto uraditi”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!