Katolici obilježavaju prvu nedjelju adventa: Blagdansko ozračje već je vidljivo diljem BiH (VIDEO)

Vijesti 03. dec 202317:27 0 komentara

Katolici obilježavaju prvu nedjelju došašća ili adventa, kojom počinje vrijeme pripreme za Božić. U vrijeme došašća služe se zornice, rane jutarnje mise koje, simboliziraju budnost kršćana u vrijeme priprave za Božić. Blagdansko ozračje vidljivo je i diljem BiH. Sad već tradicionalni, advent na Stupu i advent u Mostaru otvoreni su paljenjem svijeće na adventskom vijencu u nazočnosti brojnih vjernika.

Blagoslov adventskog vijenca i zapaljena prva svijeća nagovijestili su početak Adventa. Vjernici okupljeni u dvorištu crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije na Stupu, zajedno su započeli period iščekivanja najradosnijeg katoličkog praznika, Božića. Predbožićnu čaroliju upotpunile su ukrašene adventske kuće, iz kojih se širi miris kuhanog vina i različitih poslastica.

“Sve kolače ovdje su napravile župljanke župe Stup. Takođe, pored kolača imamo i mnoštvo adventskih vijenaca. Meni advent znači dosta, zato što sam u mogućnosti pomoći drugim ljudima. Ovo nešto malo našeg priloga, što smo napravili kolača nekom će značiti dosta”, priča nam Iva.

Pomoć drugima, darivanje, zajedništvo, osnovne su vrijednosti kojima se vode vjernici posebno u danima došašća,

“To je za nas jedno vrijeme koje nam je bitno za zajedništvo među nama bližnjima i obiteljima, kroz koje ističemo naše važne vrijednosti u životu, kao što su ljubav, mir, nada, radost i sreća”, kaže Dominik.

Posebnu simboliku, za vjernike, predstavlja paljenje adventskih svijeća

“Kada govorimo o adventu ili došašću, ono što posebno simbolizira došašće jesu te četiri svijeće koju palimo svake nedjelje do Božića, odnosno četiri nedjelje do Božića, i tako svake nedjelje na adventskom vijencu imamo više i više svjetlosti, i to je način koji simbolizira dolazak svjetlosti, jer Isus Hrist je predstavljen kao svjetlost svijeta”, kaže Velečasni Ivan Mijać, župni vikar župe Uznesenja Blažene Djevice Marije na Stupu.

Advent na Stupu humanitarnog karaktera

“Sva prikupljena sredstva sa ovog adventa idu našim najpotrebnijim župljanima, ljudima ovdje iz naše okoline. Advent traje od 2. prosinca do 23. prosinca, svake subote od 18 do 23 sata, i takođe nedjeljom poslije mise u 10 i 30 se može takođe okrijepiti uz čaj, vino kolačiće”, navodi Barbara Demirović, članica Upravnog vijeća Hrvatskog kulturnog umjetničkog društva “Don Ivan Trobentar”.

Počeo je Advent u sarajevskom naselju Stup (FOTO)

Advent u Mostaru

Najrazličitiji zabavni i dječiji sadržaji, adventske kućice, gastro kutak i još mnogo toga, pripremljeno je za ovogodišnji Advent u Mostaru. Osnovna misija je svugdje ista.

“Potrebno je pokazati malo više empatije u ovim teškim vremenima, mislim da nam ta jedna osobina nedostaje. Međutim, bitno je da osjetimo zajedništvo u ovome vremenu nadolazećeg najvećeg blagdana Božića, zajedništvo snagu i ostvarenje ciljeva koji će zaista utjecati na poboljšanje života građana grada Mostara”, rekla je savjetnica gradonačelnika Mostara, Radmila Komadina.

Sredinom decembra, klizalište će upotpuniti prazničnu čaroliju mostarskog adventa i zasigurno mališanima izmamiti osmijeh na lice.

Paljenjem prve svijeće večeras je otvoren Advent u Mostaru, radi se o najskupljem dosad (FOTO)

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!