Kavalec: Nećemo finansirati izbore, to je obaveza vaših institucija

Vijesti 23. maj 202217:39 > 22:45

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) ugostila je danas ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michaela Murphyja i šeficu misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec u prostorijama ove institucije, a tema razgovora bilo je održavanje slobodnih, pravovremenih, korektnih i fer izbora u trenutku kada je Dom naroda odbio prijedlog Kluba Bošnjaka da se osiguraju sredstva za Opće izbore.

Upozorili ste danas da je zbog nedostatka finansija ugrožen niz procesa u vezi sa pripremama izbora. Šta su vam rekli u CIK-u, imaju li rješenje za ovaj problem?

“Da, bilo smo u CIK-u i svrha posjeta je bila da vidimo novi sistem registracije stranaka i glasača van BiH. Govorili smo i o nadolazećim izborima i problemima sa kojima se CIK suočava i nedostatkom novca za izbore. Pozivamo da hitno Vijeće ministara odobri ta sredstva. To stvara probleme CIK-u. Još ima vremena da se sve obavi na vrijeme i što to duže traje sve će teže biti CIK-u da održi izbore u skladu sa zakonom”, kazala je Kavalec u Danu uživo.

Odbijen prijedlog Kluba Bošnjaka da se osiguraju sredstva za Opće izbore

“Izborni zakon poziva na redovne izbore. Ne postoji osnova za odgađanje izbora kao prije dvije godine kada smo imalo pandemiju,” kaže Kavaled i dodaje: “Ne znam danas za bilo koji drugi razlog. Treba poštovati Ustav, prava građana da glasaju. Nema osnova za kašnjenje osim zbog finanasija.”

Diplomate zabrinute: Moglo bi biti ugroženo štampanje glasačkih listića

“Međunarodna zajednica neće finansirati izbore u BiH. To je obaveza Vlade ove zemlje i institucija. Nećemo preuzeti njihovu odgovornost, moraju poštovati Ustav i zakon, i izvojiti novac iz budžeta za izbore,” jasna je šefica misije OSCE-a u BiH.

Više mjeseci su trajali pregovori političkih lidera u BiH uz međunarodne medijatore ali rezultata o izmjeni Izbornog zakona nije bilo.

“Svi politički akteri su ranije učetvovali na izborima po ovom zakonu, za novi prijedlog nije bilo sporazuma. Moramo pomoći da se parcijalne promjene unose. Da se unesu izmjene u kojima bi se svi složili. Nakon izbora će opet biti prilika da se razgovara o tim prijedlozima. Spremni smo pomoći u tom procesu. Ne mislim da bi građani željeli da stranci preuzmu odgovornost i posao lidera koji su izabrani”, govori Kavalec.

Kaže da sada to nije poželjno, mijenjati Izborni zakon, jer su izbori već raspisani po trenutnom.

“Dajemo potpunu podršku CIK-u, poboljšavamo kapacitet i imamo povjerenje u tu instituciju. Napadi na određene čalanove je čini mi se pokušaj da se ugrozi ta institucija. Oni moraju biti nepristrasni, ali ovi napori služe da podrivaju njen rad. Oni su pokazali da štite demokratsko pravo građana da glasaju”, zaključila je Kavalec.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar