Kavalec: Neprihvatljiva najava povlačenja nadležnosti

Vijesti 10. dec 202108:36 > 08:38 2 komentara

Šefica misije OSCE u BiH ambasadorica Kathleen Kavalec ocijenila je neprihvatljivom najavu povlačenja nadležnosti s državnog na entitetski nivo, što je tema današnje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, uoči koje je predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ustvrdio da je zakon o entitetskoj vojsci već spreman.

Ambasadorica Kavalec u izjavi za Fenu podsjeća da je Zakon o odbrani BiH usvojen 2005. godine i smatra se  jednim od najvećih dostignuća u postdejtonskoj BiH.

Uspostava Oružanih snaga BiH je, ističe ona, izvor sigurnosti i stabilnosti ne samo u BiH, nego i na međunarodnom planu budući da su pripadnici OSBiH učestvovali u mirovnim misijama.

Smatra da bi to trebao biti poseban ponos za građane BiH zbog čega korištenje retorike koja poziva na podjele u državi i slabljenje državnih institucija, koje su nastale uz konsenzus tri konstitutivna naroda, nije prihvatljivo.

“Važno je zadržati fokus na važnim pitanjima poput očuvanja dijaloga i pomirenja”, kazala je Kavalec, podsjećajući da je Misija OSCE-a bila prisutna u BiH nakon okončanja rata kako bi se radilo na izgradnji mira i povjerenja te zato snažno podržavaju nastavak funkcioniranja državnih institucija.

Svaka akcija koja vodi onome što je suprotno od toga, zaključuje Kavalec, je neprihvatljiva i u suprotnosti je s dogovorima, uspjesima, kao i postignućima u posljednjih 25 godina.

Narodna skupština Republike Srpske danas će na posebnoj sjednici razmatrati informacije o prijenosu nadležnosti s Republike Srpske na državni nivo. Poslanici bi trebali razmatrati pet tačaka od kojih se četiri odnose na informacije o prijenosu nadležnosti s RS na nivo BiH i to iz oblasti vojske, indirektnih poreza i pravosuđa, te informaciju o tome kako je došlo do toga da se te nadležnosti prenesu na nivo države.

Uz svaku od informacija predloženi su zaključci kojima će se, između ostalog, zadužiti entitetska vlada da u tim oblastima, najkasnije u roku od šest mjeseci, predloži vlastite zakone.

Peta tačka dnevnog reda odnosi se na Deklaraciju o ustavnim principima u kojoj se, između ostalog, navodi da bi predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović (SNSD) trebala pokrenuti aktivnosti na izmjeni ustava tog bh. entiteta.

Potpredsjednik Narodne skupštine Denis Šulić je kazao da je skupštinski kolegij odobrio zahtjev Dodika za uvodno obraćanje koje će trajati do sat vremena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare