Kavalec: Pozdravljamo promjenu naziva ulica u Mostaru, ovo je primjer

Vijesti 15. jul 202217:42 > 21:17 3 komentara

OEBS će na jesen izdati izvještaj o izučavanju istorije u školama širom BiH, poručila je ambasadorica OEBS-a u BIH Kethleen Kavalec, komentarišući najavu visokog predstavnika Christiana Schmidta da će raditi na ovom pitanju.

Osim toga, Kavalec je pozdravila izmjenu naziva ulica u Mostaru, dodajući je dodala da je OEBS izdao uputstva, te da je Mostar sada dobar primjer.

“Isto to se nadamo da će se dogoditi u školama, ili drugim institucijama gdje se neki ljudi osjećaju isključeni”, rekla je sagovornica N1.

Kavalec se osvrnula da je pored segregacije u školama u BiH problem i nizak stepen znanja učenika, koji je niži u odnosu na druge zemlje.

“Mislim da će misija OEBS-a nastaviti zagovarati promjene kada je u pitanju koncept dvije škole pod jednik krovom”, rekala je Kavalec.

Sagovrnica je ocjenila da je obrazovanje u BiH politizirano, te ocjenila da je moratorijum na učenje o poslednjem ratu u školama, dok je bio na snazi, imao smisla.

“Bilo bi od pomoći kada bismo se vratili zajedničkom pristupu učenju istorije, to OEBS zagovara. Na jesen ćemo objaviti izvještaj o predavanju istorije između 1992-1995 sa nekim prijedlozima i najboljim praksama, ali sve se svodi na dogovor, gledanje iz različitih perspektiva, gledanje na različite činjenice”, rekla je ambasadorica.

Kavalec je sa ambasadorima USA, EU i visokim predstavnikom pisala predstavnicima VSTV-a u BiH.

“Jako je važno pomenuti da oni prihvataju sugestije, ponekad je od pomoći imati ljude sas trane i nadamo se da će naš pristup biti konstruktivan. U pravosuđu postoji dijelom nedostatak volje, a dijelom nedostatak kapaciteta”, rekla je Kavalec u razgovoru za N1.

Mnogo međunarodnih prijatelja dali su pomoć pravosuđu, VSTV-u kaže Kavalec, zaključujući da je sreća BiH da ima mnogo prijatelja koji žele pružiti pomoć na poboljšanju stanja u ovoj oblasti.

“Mora se povećati nadzor i nezavisnost pravosudnog sistema”, rekla je.

Komentaršući neusvajanje tehničkih izmjena Izbornog zakona koje se odnose na povećanje kontrole izbornog procesa Kavalec je kazala da je dosta toga urađeno, poput novog on line sistema za prijavu glasača van zemlje, on line sistem za prijavu političkih partija.

Na koncu Kavalec je rekla da bi bilo dobro da je set izmjena koji se odnose na izborni integritet usvojen, ipak dodaje, iako nije usvojen ne znači da pomaka nema.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare