Kavalec: Ukloniti zapaljivu retoriku podjela koja odmaže BiH

Vijesti 12. dec 202109:59 1 komentar
Fena

Trenutna politička situacija u Bosni i Hercegovini ne samo da je teška nego je i veoma zabrinjavajuća, što je bio i jedan od razloga nedavne posjete generalne sekretarke OSCE-a Helge Marie Schmid, kao i drugih međunarodnih dužnosnika - kazala je u intervjuu za Fenu šefica misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec.

Kako je naglasila, porast i učestalo korištenje nacionalističke i zapaljive retorike odmaže BiH u postizanju postavljenih ciljeva, a ako se malo razmisli, dodala je, pandemija koronavirusa nije jedina pandemija koja je trenutno prisutna.

Zašto građani BiH nemaju pristup QR kodu

“Svjedoci smo sveprisutne retorike podjela i zapaljivog rječnika i možda nam treba vakcinacija protiv takvog ponašanja. U ove dvije godine koliko sam ovdje, od građana sam čula da su veoma razočarani činjenicom da dužnosnici koji obnašaju javne funkcije nisu fokusirani na rješavanje konkretnih problema”, podvukla je Kavalec.

Za nju je zapanjujuća količina cinizma koju je imala priliku uočiti kod nekih političara i koji su toliko fokusirani na njihove uske političke interese, umjesto da se fokusiraju na konkretne probleme.

“Na primjer, zašto građani BiH nemaju pristup QR kodu kako bi mogli dokazati da su vakcinisani i što bi im omogućilo da mogu slobodno putovati u Evropu, zašto se politički lideri ne mogu dogovoriti oko nečeg toliko jednostavnog što bi poboljšalo životnu situaciju svih građana ove zemlje”,  navela je Kavalec.

Izdvojila je i primjer nemogućnosti Predsjedništva BiH da se dogovori oko angažiranja logistike Oružanih snaga BiH kako bi odgovorili na prirodne katastrofe poput požara, klizišta ili poplava i tako pomogli građanima.

Također, dodala je, Predsjedništvo BiH ne može postići dogovor da se država uključi u narednu rundu PISA istraživanja kako bi se ocijenio kvalitet obrazovnog sistema te unaprijedio kvalitet školovanja za svu djecu u BiH.

To su samo neke od tema oko kojih se građani slažu da bi političari trebali staviti fokus, kaže šefica Misije OSCE-a u BiH, jer im zbog toga i plaćaju poreze te bi javni novac trebalo trošiti na ono što je javno dobro, a ne na dizanje tenzija i političke sukobe.

Upravo to su stvari koje zagovara OSCE i poziva na povratak potpune funkcionalnosti državnih institucija kako bi radili za dobrobit građana koji ustvari i finansiraju te institucije kroz plaćanje poreza.

Podsjetila je da je generalna sekretarka Schmid tokom posjete BiH pozvala na dijalog, razgovore i pomirenje te uklanjanje zapaljive retorike podjela te da se vrati fokus na rješavanje konkretnih problema poput rada na eliminaciji korupcije.

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježen je 9. decembra i to je bila prilika da se ukaže na važnost borbe protiv te pošasti, a to je i oblast u kojoj je OSCE prilično aktivan.

Tokom posjete BiH, Schmid je naglasila potrebu inkluzivnog obrazovanja, unapređenja obrazovanja uopće te osiguranja pristupa svima obrazovanju, ali je i ukazala na potrebe očuvanja mira i stabilnosti.

Šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec se osvrnula i na aktuelne razgovore o izmjenama izbornog zakonodavstva koji su se intenzivirali u posljednjih nekoliko mjeseci, podsjećajući da je fokus Misije već neko vrijeme bio na unapređenju integriteta izbornog procesa u BiH.

“Nažalost, vidimo da građani gube povjerenje u izborni proces, a on predstavlja temelj demokratije. Tako da smo zajedno sa ODIHR-om (Ured za demokratske institucije pri OSCE-u), koji je nadgledao izborni proces u četiri ciklusa, predstavili čitav set ozbiljnih preporuka kako bi se unaprijedili integritet, kvaliteta i transparentnost izbora u BiH“, kazala je.

Ti prijedlozi su prezentirani i Centralnoj izbornoj komisiji (CIK), Interresornoj radnoj grupi za izmjenu Izbornog zakona Parlamentarne skupštine BiH, a OSCE-a stoji na raspolaganju svim zakonodavcima kojima je u interesu da se te izmjene usvoje i primjene.

Kavalec kaže da se ne radi o izmjenama koje je teško implementirati jer su u skladu s međunarodnom praksom, ali pitanje je samo da li postoji dovoljno volje da se te izmjene usvoje i da se postigne dogovor između političkih stranaka da je to najbolje za budućnost BiH.

Dogovor je moguć

Zahvalila je Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama koji su intenzivirali razgovore o toj temi te je izrazila nadu da će oni uroditi plodom.

Kaže i da postaji opravdan strah da se neće postići dogovor oko izmjena izbornog zakonodavstva, ali nadu daje činjenica da je ipak postignut dogovor o pitanju Grada Mostara, u kojem nije bilo moguće organizirati izbore 12 godina.

“To pokazuje da je promjena moguća, da je dogovor moguć, a s naše tačke gledišta izborni proces treba biti sveobuhvatan kako bi bio i uspješan zato smo i zagovarali da u njega budu uključeni predstavnici svih političkih partija”,  kazala je Kavalec.

Dogovor je moguć, kaže, ali bit će potrebna želja za postizanjem kompromisa i spremnosti za preuzimanje rizika. Svjesna je da mnogi bh. političari oklijevaju preuzeti rizik, ali rad za dobrobit građana je uvijek dobar.

U međuvremenu, OSCE će raditi s CIK-om i pomoći druge reforme koje ne podrazumijevaju promjene zakona, a koje mogu poboljšati integritet izbornog procesa. Trenutno se implementira projekat kojim bi se omogućila elektronska registracija birača, političkih partija i biračkih odbora.

“To su veoma praktične i logične promjene koje mogu poboljšati izborni proces. Također, radimo s tužiocima koje organiziramo zajedno s izbornim dužnosnicima kako bi se poboljšalo procesiranje izbornih prevara”, pojasnila je Kavalec.

Sve te promjene ne zahtijevaju izmjenu zakona, ali najbolje rješenje bi bilo vidjeti sveobuhvatnu izbornu reformu koja bi bila usaglašena između predstavnika svih političkih partija, zaključila je u intervjuu za Fenu šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare