KCUS: Nema lijekova za zaražene virusom HIV-a

Vijesti 04. jun 202212:47 2 komentara
N1

Antiretrovirusna terapija ili antiretroviralna terapija (ART ili ARV terapija) je upotreba lijekova za liječenje HIV infekcije. Za osobe zaražene HIV-om (virusom koji uzrokuje sindrom stečenog gubitka imuniteta), antiretroviralna terapija je ključna, jer, iako ne može izliječiti HIV, spomenuta terapija ga drži pod kontrolom, što oboljelima pomaže da žive duže i zdravije.

Za N1 sa KCUS-a su potvrdili da zaliha lijekova za osobe zaražene virusom HIV-a izostaju. Kako nam je rečeno, dobavljač nije u mogućnosti da isporuči jedan lijek.
Za snadbijevanje navedenih lijekova zadužen je Zavod za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBiH, no sada iz spomenutog zavoda nema odgovora na upit N1 zbog čega je došlo do obustave snabdijevanja lijeka za liječenje HIV infekcije, niti šta je preporučeno osoba zaraženim HIV-om u slučaju nemogućnosti nabavke spomenutog lijeka.

Osobe kojima je propisana ARV terapija,  uzimaju kombinaciju lijekova za HIV svakog dana. Ukoliko se uzimanje lijekova preskoči, čak i povremeno, virus HIV može se brzo razmnožiti, čime osobama ozaraženim ovim virusom prijeti naglo slabljenje imuniteta, a samim time i razvijanja bolesti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

.

Komentari (2)

Vidi sve komentare