Kešo: SDA bi se mogla nositi s ovom pošasti, zaslužni smo za EU put

N1

Safet Kešo, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i član GO SDA kazao je u Danu uživo kako su "svi pomalo odgovorni za sve učestalije slučajeve femicida" i da bi se "SDA mogla nositi sa ovom pošati". Rekao je kako je "SDA zaslužna za EU put BiH i da otvaranje pregovora za pristupanje nije zasluga samo Trojke i koalicionih partnera, te da je Dodik opstrukcijom BiH pokazao pravo lice".

Za početak razgovora Kešo je komentarisao novi slučaj femicida koji se desio sinoć u Sarajevu.

“Svi smo odgovorni pomalo za to. Stvar počinje u odgoju u temeljima ličnosti i u sistemu koji je zakazao. Neki ne uspiju preći put od induvidue do ličnosti i sistem kada zakaže, dobijemo ovo. Iako je ponuđena jedna rezolucija koja tretira ovo pitanje, SNSD je izašao s prijedlogom nove. Pomalo je upitno zašto parlamentarna većina ne traži od ministara da uređuju zakonska rješenja na jedan oštoiji način. I bez ikakve rezolucije, nadležni ministri moraju primjetiti problem i nama ponuditi rješenja sa oštrijim sankcijama”, rekao je Kešo.

Anel Bećirović koji je usmrtio bivšu partnericu saslušan u Tužilaštvu KS: “Žali što nije izvršio samoubistvo” (FOTO)

“Nemoguće je reći da nema SDA nikakve odgovornosti,  ali je ona u ovom trenutku minimalna”, dodao je.

Naveo je i to da, iako je SDA u opoziciji, vjeruje da bi bolje odgovorili na sve češće slučajeve femicida u BiH.

“Mi smo opozicija ovoj vlasti i apsolutno smo se navikli. Kada je pitanje odgovornost i težina trenutku u kojem se nalazimo, lakše je biti opozicija u pitanju odgovornosti. Prirodno je da SDA kao najjača stranka bude u vlasti. Imamo neprirodno stanje pa i ove pojave kojima se treba stati na put. Zasigurno bi na brži način prepoznali ovaj opasan trend i imali bi konkretnije kadrove koji bi ponudili Parlametu zakonska rješenja da se ovo spriječi. Neki su faktori htjeli postaviti SDA u opoziciju i sada se traži da mi donosimo rješenja kao opozicija”, rekao je Kešo.

Osvrnuo se i na izvještaj Evropske komisije i “zeleno svjetlo” za uslovne otvaranje pregovora pristupanju BiH EU te na tvrdnje ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića kako je napredak vladajuće koalicije očit i da se EU integracije nisu dešavala ranije kada je SDA bila dio vlasti, te kako na ponuđena zakonska rješenja iz 14 prioriteta koje je dala EU, SDA nije imala amandmane na ponuđene zakone.

“Konaković ima običaj govoriti neistine. Imali smo Zakon o slobodi pristupa informacijama gdje smo imali amandmane i predlagali drugačija rješenja i opet je vlast drugačije reagovala”, rekao je.

Dodao je kako su “mršavi rezultati Trojke, SNSD-a i HDZ-a”, a sav posao od 2003. i Soluna, kada je EK izrazila želja da integriše sve zemlje Zapadnog Balkana, pa pristup pregovorima, je “dio procesa SDA”: “Zaboravili su taj period. U deklaraciji koju su napisali u preambuli su jasno priznali da taj put do ovog sada, kada se otvaraju vrata EU, urađeno uz pomoć SDA.”

Kaže da je SNSD u ofanzivi i da su krenuli su u najoštriju fazu destrukcije BiH i njenog evropskog puta.

Na opasku da je Milorad Dodik izjavio da bi se bolje dogovarao sa SDA nego sa predstavnicima Trojke, Kešo Kaže kako je to izjava samo za dnevne potrebe.

“Dodik je pokazao pravo lice i on je kočničar svih procesa u BiH i politička snaga koja ga prati, i to je za dnevnu upotrebu. Mislimo da oni zaslužuju jedan drugog, Dodik Konakovića i obratno. Sve je bila idila dok se raspodjela fotelja radila i sada to više nije tako, neki “srbuju” a neki…”, rekao je.

Varhelyi sa Schmidtom: Vrata za započinjanje pregovora su otvorena

Na pitanje kako komentariše pismo parlamentaraca iz SNSD-a američkim kongresmenima i EU da se u BiH nalaze “terorističke ćelije ISIL-a i da je SDA radikalna bošnjačka stranka, Kešo kaže da je to pokušaj slanja lažne poruke.

“Ministar sigurnosti Nenad Nešić je rekao da nema takvih podataka. Žele da se pažnja stavi na Bošnjake i dehumanizacija njihova da se skrene priča sa Dodika. To je pokušaj da se pošalje lažna poruka. Bošnjaci u svojoj prirodi i kulturu nemaju taj kapcitet izazivanja takvih problema. I tokom opsade u Sarajevu smo imali kapaciteta da se obračunamo s takvima, kao i sa Cacom. Djelovali smo ljudski, sistemski i civilizirano”, zaključio je Kešo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare