Kešo: Zatražiti od Tužilaštva BiH da procesuira Dodika zbog negiranja genocida

Vijesti 23. feb 202313:50 1 komentar
N1

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Safet Kešo (SDA) na početku sjednice predložio je uvrštavanje u dnevni red tačke "prijedlog zaključka Predstavničkog doma PSBiH kojim se od Tužilaštva BiH, u skladu sa zakonom, traži procesuiranje predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika zbog javnog negiranja genocida u Srebrenici".

Kešo je ovo obrazložio time da se 21. februara ove godine Milorad Dodik javno oglasio povodom odluke visokog predstavnika u BiH o izmjeni Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari i tom prilikom kazao „tamo se, u Srebrenici, nije desio genocid i svi to znaju“.

Ovom svojom izjavom Milorad Dodik je vrlo eksplicitno i javno negirao genocid u Srebrenici koji je utvrđen i potvrđen nizom pravosnažnih presuda donesenih od strane najviših međunarodnih sudskih instanci, nekih nacionalnih sudova stranih zemalja i Suda BiH, čime je počinio krivično djelo za koje Krivični zakon BiH predviđa kaznu zakona“, naveo je Kešo.

Dodao je da negiranje genocida, presuđenog na međunarodnim sudovima, predstavlja ne samo povredu i Krivičnog zakona i međunarodno-pravnog poretka, nego je i čin povrede najdubljih ljudskih osjećanja porodica žrtava genocida.

“To je čin govora mržnje kojim se snažno raspiruje vjerska i međuetnička mržnja u BiH, te se u konačnici ugrožava mir i stabilnost”,  naveo je Kešo.

Poslanici iz RS su tokom diskusije iznosili mišljenje da ovu tačku ne treba uvrstiti u dnevni red.

Nakon što obave raspravu u predloženom dnevom redu današnje sjendice, poslanici će se izjasniti o svim prijedlozima njegovih dopuna.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare