KJKP Sarajevogas o uslovu za subvenciju novembarskih računa plina

Vijesti 29. nov 202116:44 > 16:46 0 komentara
N1

S obzirom da je kraj mjeseca i da će uskoro biti pripremljeni računi za utrošeni gas u mjesecu novembru, važno pitanje je da li je poznato po kojoj cijeni će biti obračunata potrošnja. Podsjećamo, Vlada Federacije je 12.11.2021. godine u Službenim novinama objavila saglasnost na novu veleprodajnu cijenu prirodnog gasa.

“KJKP Sarajevogas od 1.12. 2021. godine kreće sa očitanjem potrošnje gasa. Upoznati smo sa povećanjem cijene gasa od 1.11.2021.godine. Saglasnost Vlade Federacije na novu veleprodajnu cijenu prirodnog gasa za distributivna preduzeća na području Federacije BiH objavljena je u Sl. novinama 12.11.2021. godine, u iznosu 0,599 KM/Sm3”, navode iz Sarajevogasa.

Predstavnici Sarajevogasa su i prije ove odluke održali niz sastanaka s predstavnicima resornog kantonalnog i federalnog ministarstva, Energoinvesta i BH gasa na kojima je razgovarano o novoj cijeni gasa i eventualnim olakšicama za krajnje korisnike u Kantonu Sarajevo. Nakon davanja saglasnosti na novu cijenu, Sarajevogas je Vladi Kantona Sarajevo preporučio donošenje zaključka za potpisivanje Sporazuma o subvencioniranju dijela cijene prirodnog gasa potrošačima u Kantonu Sarajevo, a o čemu je javnost već informisana.

“Na osnovu ove informacije, Vlada Kantona Sarajevo je donijela zaključak o prihvaćanju iste i zadužila Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo da obezbijedi sredstva za subvencioniranje razlike cijene prirodnog gasa za period 1.11.2021 – 31.12.2021. godine. Za realizaciju ovog zaključka zaduženi su kantonalna ministarstva komunalne privrede, infrastrukture prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, i finansija, te KJKP Sarajevogas, a svako u okviru svoje nadležnosti.
Nakon donošenja ovog zaključka Vlade Kantona Sarajevo, Sarajevogas je 22.11.2021. godine sačinilo i dostavilo resornom ministarstvu Sporazum o subvencioniranju dijela cijene prirodnog gasa za period novembar – decembar tekuće godine”, saopštili su.

Pitali smo, ako se ne potpiše Sporazum o subvencioniranju, šta to znači za građane Kantona Sarajevo?

“Sporazum o subvencioniranju, morao bi biti potpisan odmah, kako bi Sarajevogas mogao provesti sve potrebne pripreme i procedure za očitanje, obračun i izdavanje računa. U suprotnom, novembarski računi neće moći biti subvencionirani, odnosno neće moći biti obračunato umanjenje razlike cijene gasa. Dakle, vrlo je važno da Sporazum o subvencioniranju bude potpisan do kraja mjeseca, odnosno sutra! Ukoliko Sporazum ne bude potpisan, obračun će se morati vršiti prema cijenama koje je svojim odlukama utvrdila Vlada Federacije BiH”, saopćeno je iz KJKP Sarajevogas.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!