Kleveta na narednoj sjednici NSRS, bojazan zbog gušenja medijskih sloboda

Vijesti 03. mar 202314:03 1 komentar
N1

Vlada Republike Srpske predstavila je Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske, u koji se, između ostalog, kao krivična djela uvode uvreda i kleveta, a oni koji budu kršili ove odredbe kazniće se velikim novčanim kaznama.

Ministar pravde RS Miloš Bukejlović, jučer je nakon sjednice vlade iznio i nekoliko detalja kazavši da će kazna za onoga ko uvrijedi drugu osobu biti između 5.000 i 50.000 KM.

I već će 14. marta NSRS raspravljati i o Nacrtu krivičnog zakonika kojim se kriminalizuje kleveta. Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić nije iznio lični stav o svemu.  Kazao je da ima vremena da se djeluje na javnim raspravama. Sam će, dodaje organizovati neki vid javne rasprave sa medijskom zajednicom i ostalim.

Narodni poslanik Nebojša Vukanović rekao je da “ovo nije krivični, već Vukanov zakonik”.

Ovo je rekao kritikujući izmjene zakona koji klevetu i uvredu stavlja u krivični domen. Dodaje da je cilj gušenje slobode i kritike, a zbog nereagovanja proziva i EU i J.Satlera

“Kad nešto kažemo treba da budemo presuđeni za 50.000 KM, je li to demokratija, naravno da nije, to je režim. SDS je predložio potpredsjednika iz reda opozicije po Poslovniku, a ime će saopstiti nakon sjednice Predsjedništva stranke”, kazao je  Vukota Govedarica.

Upravni odbor Udruženja BH novinari jučer je najoštrije osudio odluku Vlade Republike Srpske o uvođenju klevete u Krivični zakonik tog entiteta te zahtijeva hitnu reakciju predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini kako bi se spriječila kriminalizacija klevete.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare