Ključne funkcije su samo dvije, a potencijalnih kandidata u opoziciji sve više

Vijesti 02. mar 202217:09 0 komentara
N1

Do opštih izbora još je osam mjeseci. Ukoliko ih bude, biće u oktobru ove godine. Sve su bliže, ali za opozicionare u Republici Srpskoj, čini se, kao da su sutra, pa se polako zbijaju redovi. Mjeri se popularnost potencijalnih kandidata, zbrajaju se šanse, odmjeravaju se snage.

Podjela opozicije?

Prvi je sa imenom kandidata za jednog od dvije ključne funkcije izašao PDP. U fotelji člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine ili predsjednika Republike Srpske vide Jelenu Trivić. Doktorka ekonomskih nauka, univerzitetska profesorka, narodni poslanik i potpredsjednica stranke, i ne krije da sebe prije svega vidi u Palati Republike, na mjestu SNSD-ove Željke Cvijanović.

Upravo bi, između ostalog, i rana kandidatura Trivić mogla da unese dodatnu podjelu u opozicionim redovima i iz toga izrodi treći politički blok. Predvodnik bi bio predsjednik DNS Nenad Nešić. On je otvoreno negodovao zbog gubitka prijevremenih izbora u Prijedoru, upućivao “otrovne strelice” prema pojedincima u opoziciji, sazivao sastanke na koje mu se niti PDP niti SDS nisu odazvali. Nakon posljednjeg, 24. decembra prošle godine, rekao je kako DNS ostavlja “ispruženu ruku” za dogovor do kraja januara.

“Ako tog dogovora ne bude, ili neke partije do tada samovoljno izađu sa kandidatima za inokosne funkcije, formiranje trećeg bloka za naredne izbore je neminovno”, rekao je tada Nešić.

Nešić kandidat za Predsjedništvo BiH?

Danas, iz te stranke u pojedine medije stižu informacije da će upravo Nenad Nešić, biti kandidat trećeg bloka i to za člana Predsjedništva. Istovremeno, potpredsjednik stranke Radislav Jovičić, bio bi kandidat za predsjednika Republike Srpske.

Na te spekulacije, iz DNS danas nije odgovarano, a Nešić je najavio da će i o tome i o drugim pitanjima Predsjedništvo DNS zauzeti stav na sjednici koja bi trebala da bude održana u petak u Banjaluci.

Za ili protiv

Svaka najava formiranja trećeg političkog bloka i ranije i sada liderima SDS-a i PDP-a, Mirku Šaroviću i Branislavu Borenoviću, liči na saradnju sa Miloradom Dodikom.

“Narod će odlučivati između dva bloka, svaki treći bio bi podrška vladajućem režimu. Izbori će biti pitanje za ili protiv, sredine nema”, jednoglasan je stav Šarovića i Borenovića.

Ni uhu Draška Stanivukovića, gradonačelnika Banjaluke i političke ličnosti o kojoj se spekulisalo kao o sigurnom kandidatu opozicionog bloka, ne mili se priča o trećem bloku. Kandidature iz DNS nije vidio, pa kaže, ne želi da ih komentariše, ali bez “otrovnih strelica” poziva na jedinstvo.

“Smatram da je ključno, ako hoćemo pobjedu, da pokušamo da iznađemo jedinstvo”, rekao je danas Stanivuković koji je ocijenio da preuranjena kandidatura pojedinih, često može biti recept za učvršćivanje pozicija pred pregovore.

I dok je on najglasniji u pozivanju za formiranje širokog opozicionog bloka, sa svima bi razgovarao i Mirko Šarović, lider SDS. Ipak, sa Nešićem još nije. Za razliku od PDP-a, SDS ime svog kandidata nije saopštio, ali se spekuliše da bi to mogao da bude upravo Šarović. Drugo ime o kojem se govori dolazi iz Teslića, iz fotelje načelnika opštine koja se smatra bastionom najveće opozicione stranke. Riječ je o predsjedniku Glavnog odbora SDS-a Milanu Miličeviću. U klubu ove stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske djeluje i jedan od najpopularnijih opozicionara. Nebojša Vukanović nije krio da bi sebe rado vidio u ulozi jednog od dva opoziciona kandidata, ali po svemu sudeći SDS ga neće predložiti.

SNSD još bez imena

Za razliku od opozicije, da neće žuriti sa objavom imena kandidata, rekao je ranije lider SNSD Milorad Dodik. Očekuje se da kandidat za jednu od dvije ključne funkcije bude upravo on ispred vladajućeg bloka. Uz njega, među potencijalnim kandidatima spominju se i imena trenutne predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, pa i predsjednika Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka Vlade Đajića.

Dok svi pomenuti, osim Jelene Trivić, o kandidaturama uglavnom mudro ćute važući, između ostalog, i sopstvene potencijale, povratak na velika vrata političke scene najavio je, doduše potiho, Ivan Begić. Bivši PDP-ovac i odbornik u Skupštini Banjaluke iz politike se povukao nakon što je objavljen snimak njegovog seksualnog odnosa sa drugim muškarcem.

Za “Oslobođenje” je istakao kako sebe vidi u fotelji potpredsjednika Republike Srpske. S obzirom na to da nije poznato ko bi ga kandidovao, istakao je da vjeruje da će biti nezavisni kandiat. Prije definitivne odluke liderima svih partija uputiće poziv na razgovor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!