Klub Bošnjaka danas neće prisustvovati sjednici Doma naroda BiH, Džaferović: Ovo je protivustavno, nećemo da učestvujemo u tome

N1

Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine neće prisustvovati sjednici ovog zakonodavnog tijela koja se trebala održati danas u Sarajevu. Ovu informaciju rekao je Šefik Džaferović.

Kao razlog naveo je Zakon u Ustavnom sudu BiH.

“Mi znamo šta znači neprisustvovati sjednic Doma naroda, lai također znamo kakve opasnosti vrebaju po Bosnu i Hercegovinu ako se raspravlja i ne daj Bože usvoji ovaj zakon. Radi se o duboko protuustavnom zakonu kojim se vrši udar na ustavni poredak BiH. Ukida se ustavna ekonomija Ustavnog suda, štop je protivno Ustavu, predivđaju se etničke kvote, etnički način odlučivanja – to je pogubno za BiH i mi ne možemo da učestvujemo u tome. Pozivamo kolegij i delegate iz klubova hrvatskog i srpskog naroda da nas podrže i da se skine taj zakon s dnevnog reda. Mi ćemo učestvovati na svakoj sjednici na kojoj nema tog zakona. Mislim da je došlo vrijeme da se međunarodna zajednica i OHR uključi u ovaj problem”, rekao je Džaferović.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH dao je pauzu sat vremena kako bi se pokušao osigurati kvorum za održavanje sjednice. Dnevni red sjednice pročitajte OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare