Klub Bošnjaka iz RS predao dva Zahtjeva Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti

Vijesti 12. okt 202214:12 0 komentara
N1/Arhiv

Faruk Đozić, zamjenik Predsjedavajućeg Kluba Bošnjaka i delegat u Vijeću naroda Republike Srpske ispred Stranke za Bosnu i Hercegovinu, je danas kao autor i jedan od delgata potpisnika, predao Ustavnom Sudu BiH dva Zahtjeva za ocjenu ustavnosti.

“Prvi je Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o uzurpacijama i Dobrovoljačkim kompetencijama u dijelu koje tretira pitanje državne imovine odnosno utvrđivanja vlasništva nad državnom imovinom kao imovinom entiteta, a uz ovaj zahtjev predat je i Zahtjev za privremenom mjerom obustave primjene toga zakona jer se aktivno primjenjuje i vrši upis državnog Zemljišta kao vlasništvo isključivo entiteta Republika Srpska.

Odbijen amandman Bošnjaka o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu RS

Drugi zahtjev je, kaže Đozić, “Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju i to u dijelu koji se odnosi na postupak dodjele i naziv Svetosavske nagrade”, kaže Đozić za N1.

Ovdje se, kako kaže, radi o Zahtjevu za ocjenu ustavnosti, ne redovnoj zakonodavnoj proceduri. Iako je proces pokrenut od strane Kluba Bošnjaka, njima se pridružio i jedan Hrvat iz Kluba Hrvata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!