Klub Bošnjaka osporio Čavku

Vijesti 05. jun 202415:22 2 komentara
Dragana Čavka (Banjaluka.net)

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske osporio je imenovanje Dragane Čavke u Upravni odbor RTRS-a, u koji ju je kao pripadnicu bošnjačkog naroda, a kako se Čavka izjasnila, imenovala Narodna skupština.

“Klub Bošnjaka je donio odluku o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa na odluku o izboru za člana UO RTRS za osobu Dragana Čavka. Po zakonu o javnom servisu to mjesto, član UO moraju biti iz reda Srba, Hrvata, Bošnjaka. NSRS je na prijedlog komisije za izbor i imenovanja imenovala iz reda bošnjaka Draganu Čavku koja se po našim saznanjima izjašnjavala kao Srpkinja, a ona je predložena na poziciju koja pripada Bošnjacima. Slijedeći te informacije Klub Bošnjaka je odlučio da pokrene veto da bi se utvrdilo ko je u stvari Dragana Čavka, je li Bošnjakinja ili nije”, rekao je za N1 predsjendik KLuba Bošnjaka Alija Tabaković.

Čavka će tako sačekati imenovanje dok prođe procedura u Vijeću naroda, eventualno i u Ustavnom sudu RS.

Po dosadašnjoj praksi, upućeni kažu da će biti teško dokazivati ko je Srbin, a ko Bošnjak, jer su zakoni dali pravo slobode izbora, a taj mehanizam često se u praksi zloupotrebljavao.

Dragana Čavka, ranije Ristić, bila je pomoćnica ministra turizma RS, a u prethodnim ciklusima izjašnjavala se kao Srpkinja. Nakon udaje za tada potpredsjendika SBB-a Admira Čavku, s prezimenom je, ispostaviće se ovih dana, promijenila i nacionalnu pripadnost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Bonus video:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare