Knjiga Ive Komšića kao upozorenje nacionalističkim politikama

Vijesti 20. okt 202118:46 0 komentara
N1

U Sarajevu je promovisana knjiga Ive Komšića ''Tuđmanov Haški profil - udruženi zločinački poduhvat na BiH'', nastala na činjenicama koje je utvrdio Haški tribunal i na osnovu haške arhivske građe. Zločin je bio projekat, poručuje Komšić.

Knjiga je nastala iz kolumni pisanih za vrijeme sudskog procesa Haškoj šestorki, s ciljem da se ogoli istina – krivica nije kolektivna, već individualna, kaže autor.

Radi se o tome da je zločin bio projekat i svi koji su uvučeni u taj projekat uvučeni su u zločin. Najednom ti judi prave zločin. Zašto, to je mene zanimalo. Kako se jedan normalan čovjek upusti u to? Zato što je ušao u projekat zločina i ono što je Haški sud dokazao – na čelu tog projekta bio je Franjo Tuđman”, izjavio je Ivo Komšić, autor knjige.

Ideje koje u knjizi kroz dokumentaciju haškog tribunala istražuje Komšić, žive i danas, kroz relativizaciju i negiranje.

Profesor Komšić kaže da tu postoje tri kategorije činjenja zločina – činjenje zločina, mreža logora i neplanirani zločini koji se pojavljuju kao posljedica UZP-a. Ključni cilj je stvaranje hrvatskog entiteta u BiH i njegovo priključenje Hrvatskoj”, komentarisao je Husnija Kamebrović, istoričar.

Šokantno je odobravanje. Među nama postoje oni koji smatraju da je ono što je presuđeno kao UZP bilo opravdano”, smatra Hrvoje Klasić, istoričar.

VO: Karakter rata i zločina biće jasniji, kada dobijemo na sličan način ispričanu priču o ulozi Slobodana Miloševića u ratu u BiH.

Ona o Miloševićevom UZP sa snagama iz BiH kao što ih je Tuđman imao na istom terenu. Jer njihov dogovor, i kroz knjigu je to jasno, je ključ projekta svega o čemu je knjiga”, istakao je Zlatko Dizdarević, novinar i diplomata.

Komšić podsjeća da je knjiga i upozorenje nacionalističkim politikama da je vrijeme za suočavanje sa prošlošću, mir i oprost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!