Knjiga o novinarima svjedocima u Hagu: “Odbrana je željela da ih diskredituje”

Vijesti 27. feb 202311:19 0 komentara

Večeras u Sarajevu biće promovisana knjiga “Prvi nacrt historije: Novinari – svjedoci pred Haškim tribunalom”. Knjiga je nastala iz potrebe da se razumije i prenese iskustvo novinara i novinarki koji su svjedočili pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, te istraži uloga medijskih dokaza u procesuiranju ratnih zločina. Gošće Novog dana Marija Arnautović, glavna i odgovorna urednica Mediacentar Online i Selma Zulić Šiljak, urednica knjige i autorica.

Promocija knjige održava se trideset godina nakon donošenja Rezolucije 808 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija u New Yorku kojom je potvrđeno formiranje Međunarodnog suda za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije.

“Ova knjiga je rezultat jednog dugogodišnjeg rada Mediacentar Sarajevo, uposlenika i njihovih saradnika, kako iz BiH i regije, tako i iz Velike Britanije, Francuske itd. Knjiga uobličuje glavne nalaze iz baze sudskih spisa Haškog tribunala iz različitih perspektive i tematski ih, u sedam poglavlja, prenosi čitateljima i čitateljicama”, kazala je Selma Zulić Šiljak.

Pred Haškim tribunalom svjedočili su novinari i novinarke, a medijski materijali korišteni su kao dokazi.

“Ovo je jedna teška i kompleksna tema koja pomjera i propituje i neke osnovne postulate novinske profesije i izvještavanje u kriznim situacijama, ali takođe i one momente koji su značajni za samu sudsku praksu međunarodnih krivičnih sudova, kao što je i odluka da li novinari treba da budu obavezni da svjedoče ili ne”, rekla je urednica knjige.

Istraživački tim Mediacentra Sarajevo prikupio je i analizirao 2.760 medijskih dokaza iz baze sudskih spisa Haškog tribunala. Analize, diskusije i dileme uobličili su u dvojezičnu knjigu “Prvi nacrt historije: Novinari – svjedoci pred Haškim tribunalom”.

“Važno je za novinare da imaju knjigu da nam bude podsjetnik, između ostalog, šta arhiv može i koliko nam je značajan u radu, ali i da nas podsjeti koliko su ljudi istraživali da bi došli do ovoga. Knjiga je odlična sa etičkog aspekta. Bilo je novinara koji nisu željeli svjedočiti. Knjiga propituje i to koliko su dokazi koje novinari donesu, značajni”, kazala je Marija Arnautović.

Kao najinteresantniji dio knjige za čitaoce, navodi se poglavlje “Iskustva iz sudnice” u kojima se opisuje unakrsno ispitivanje novinara svjedoka.

“Pregledom transkripta i razgovorom sa novinarima shvatili smo da je jedno od osnovnih htijenja i želja pravnog tima odbrane, bilo da diskredituje novinara kao profesionalnog radnika”, izjavila je Selma Zulić Šiljak.

Knjiga “Prvi nacrt historije: Novinari – svjedoci pred Haškim tribunalom” nastala je s namjerom da se istraživanje o medijskim dokazima u bazi Haškog tribunala predstavi tematski i učini dostupnim različitim generacijama i profesijama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!