Ko će biti novi gradonačelnik Tuzle? Šest kandidata u igri

Vijesti 22. jan 202314:54 2 komentara
N1

U BiH od jučer je zvanično počela predizborna kampanja za prijevremene izbore za gradonačelnike Tuzle, Srebrnika, Bihaća i Zvornika, te načelnike Vogošće i Bratunca. Svakako je zanimljiva situacija u Tuzli gdje nakon 22 godine, na čelo grada bi trebao zasjesti neko drugi. Četiri nezavisna kandidata i dva ispred stranaka, žele ne čelo Tuzle.

Šest je kandidata za gradonačelnika Tuzle. Zijad Lugavić, Mirnes Ajanović, Derviš Čičko, Almir Arnaut, Halid Žigić i najmlađi Omer Berbić.

“Dobar je feedback. Ljudi žele mlađa lica, žele ljud ekoji su ostavreni. Iako sam ja mlad, ja sam ostvaren. Iza sebe imam dobar tim ljudi, kvalitetan tim iz raznih sfera društva. Pitanje je sada: Imamo li snage da onu krilaticu da treba mladima dati šanse, ispoštujemo”, istakao je Omer Berbić, kandidat Naše stranke za gradonačelnika Tuzle.

Rješavanje krucijalnih komunalnih problema, zaustavljanje nepotizma i korupcije u javnim preduzećima, popravljanje kvalitete života generalno, neki su od prioriteta kandidata Derviša Čička.

“Vidjet ćemo. Ovi izbori su prvi put prijevremeni i lokalni zbori u istoriji Tuzle. Ne znamo na koji način će reagirati. Najvažnije je da što više Tuzlaka izađe i da oni kažu šta je dobro, šta nije i je li važno ovo što ja govorim ili nije”, naveo je Derviš Čičko, nezavisni kandidat za gradonačelnika.

Oko jedne stavke se slaže većina kandidata, pa i Almir Arnaut, a to je da se mjesnim zajednicama mora vratiti status pravnog lica.

“Ljudska prava građana Tuzle su oduzea od strane gradonačelnika i svih koji su u javnom servisu. Nama se događa da se ne poštuje ni zakon o lokalnoj samoupravi koji je donesen 2006.godine gdje su naša prava prebačena na mjesne zajednice. Nijedna mjesna zajedenica u Tuzli nema status pravnog lica”, istakao je Arnaut.

Njegovanje tradicije zajedničkog života, ostanak mladih, socijalne kategorije, energetska i digitalna tranformacija neki su od planova kandidata Zijada Lugavića koji je trenutno v.d. gradonačelnik Tuzle i kandidat SDP-a.

“Sljedeći segment rada na koji ću staviti apsolutni fokus je daljnji ekonomski razvoj grada Tuzle koji je veoma širok pojam i koji obuhvata veliki broj segmenata koji su značajni, kako za privredne subjekte, tako i za građanke i građane grada Tuzle i čitav ambijent života, rada i razvoja grada”, naveo je Lugavić.

I dok ostali ulaze u kampanju, kandidat Mirnes Ajanović tvrdi da je završio, a sve je prezentirao na društvenim mrežama.

“Bio sam na terenu. 100 videozapisa sa terena šta u Tuzli ne valja. Zašto ne valja, zbog čega ne valja i znam kako to riješiti. To dokazuje ovih mojih preko 30 godina politčkog iskustva”, rekao je Ajanović.

Ako dobiju šansu da zasjednu u gradonačelničku fotelju, šta će prvo uraditi?

Sazanjte u prilogu Nataše Tadić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare