Ko će odgovarati što Ćustendilov službeni pištolj nije bio zaključan u policijskoj upravi?

Vijesti 12. feb 202420:23 0 komentara
D.H./N1

Federalna uprava policije preuzela je istragu u slučaju ubistva Amre Kahrimanović u Tuzli. Iz procesa je isključen MUP TK. Novi slučaj femicida otvorio je brojna pitanja problema u policijskim redovima, prije svega Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, ali i drugih policijskih organa. Da li je nepreuzimanje odgovornosti i nečinjenje policije, ali i predstavnika izvršne, zakonodavne i sudske vlasti postalo nova pošast bh. društva? Pitaju se to i građani Tuzle koji traže ostavke.

Nakon što je brutalno likvidirana Amra Kahrimanović na licima građana Tuzle šok, nevjerica i ljutnja.
“Smjene nesposobnih, podobnih, bezobraznika, uhljeba, dosta više!”, poručili su na protestima.

Na licima nadređenih ubici iz policijskih redova ne vidi se ljutnja, već čini se smutnja jer niko ništa u policiji ne zna o Ćustendilovom bahaćenju godinama unazad, niti je jasno ko će odgovarati što službeni pištolj nije bio zaključan u policijskoj upravi.

“Provjerava se, to neposredni rukovodilac provjerava za one policijske službenike za koje se utvrdi oni se pozovu”, odgovorio je Dževad Korman, direktor Uprave policije Tuzla.

Ćustendilov zločin ukazao je na još jedan problem u policijskim organima.

“Policijski službenici u tom smislu nemaju odgovornosti jer zapravo niko od menadžmenta u mnogim policijskim službama nije osigurao metalne ormariće za deponovanje oružja, već se čak ta oružja kada se nalaze u kancelarijama nalaze u ladicama koje policijski službenici duže”, pojansio je Sandi Dizdarević, univerzitetski profesor i ekspert za sigurnost.

Ipak nije samo nečinjenje ili nedostatak odgovornosti jedino zbog čega Amrina porodica i građani Tuzle pozivaju na ostavke čelnika tuzlanskog MUP-a.

“Je li imala moja sestra šansu? Je li imala ikakvu mogućnost da preživi? Direktor policije svaki sedmi dan pije kafu, znamo se, nije izrazio sućut, toliko o njihovoj empatiji i njegovom moralu i ministra policije koji je nedostupan za medije i daje unaprijed pitanja koja će ga pitati”, izjavio je Nedžad Kahrimanović, brat ubijene Amre Kahrimanović.

Ni odgovornosti, ni sankcija za nečinjenje, ni ostavki, ni morala nije bilo ni nakon trostrukog ubistva u Gradačcu poručeno je iz Tuzle. Policijski propusti brojni i podsjećaju na krvavi pohod i trostuko ubistvo u Gradačcu.

“Načelnik policije iz Gradačca prebačen u Srebrenik. Ni jedan policajac koji je bio sa ubicom, pio kafu nije sankcionisan. Desilo se sad ovo”, podsjetio je Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH.

A likvidacija nevine žene ukazala je i na brojne slabosti sistema zaštite građana u situacijama krize i traume.

Opširnije u priči Sanele Dujković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!