‘Ko će sada misliti o prirodi!’: Zaštita okoliša kao neminovnost na europskom putu BiH

Vijesti 18. jun 202412:31 0 komentara
N1

U Novom danu govorimo i o projektu “Misli o prirodi!”, kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD) uz finansijsku podršku Švedske. Cilj projekta je povećanje utjecaja civilnog društva u zaštiti okoliša u BiH kroz umrežavanje organizacija, institucija, stručnih lica, škola, medija i mladih. Nakon četiri i po godine uspješne implementacije, projekat završava velikom konferencijom pod nazivom “Ko će sada misliti o prirodi?”. Za Novi dan o ovoj temi govore Aida Daguda - direktorica Centra za promociju civilnog društva i Sabina Jukan menadžerica projekta “Misli o prirodi!”.

Gošće su u uvodu gostovanja pojasnile kako je naziv završne konferencije ciljano odabran, jer je namjera bila da se misli i priča o budućnosti.

“Zahvalni smo ambasadi Švedske, jer su nam dali odriješene ruke, rekli su: vi radite šta mislite da je najbolje u ovom sektoru u BiH”, kazala je Daguda, uz zahvalnost vlastima Švedske na podršci u implementaciji ovog projekta tokom posljednjih četiri i pol godine.

Jukan je kazala kako, tokom proteklih 20 godina koliko se bavi profesionalno zaštitom okoliša u nevladinom sektoru, uloženo je mnogo novca u regulaciju otpada, otpadnih voda, zaštitu okoliša, i da, kada su u pitanju građani, “pomakli smo se za ljestvicu više” iako još uvijek postoje izuzetci.

“Mi smo podneblje gdje građani brinu o privatnom, balkonima itd., ali čim izađete u haostor ispred zgrade tu je otpad, ili u ruralnim dijelovima, imate uređena dvorišta, ali u javnom prostoru najčešće sve je devastirano, čast izuzecima”, kazala je.

Jukan ističe kako su kroz projekt osnažili građane na lokalnom nivou, kroz male organizacije i aktivističke grupe, stvorivši snažnu mrežu, koja sad djeluje tako da te aktivističke grupe sada same vode druge mreže, i podučavaju druge kolege.

Kad su u pitanju donosioci odluka, dodaje, tu bi imali šta da pričamo, pošto proteklih godina zaštita okoliša nikad nije bila prioritet u njihovim agendama.

Da li će Bosna i Hercegovina morati raditi na ovom pitanju na svom putu ka EU?

“To je neminovnost. Poglavlje o zaštiti okoliša je najveće u EU Acquisu, i nosi jednu trećinu, i sigurna sam da će se morati uložiti dodatne snage, ali mi u civilnom sektoru idemo korak naprijed i radimo mnoge stvari što bi oni trebali”, naglašava Jukan.

Vrativši se na priču o pokretanju projekta ‘Misli o prirodi!’, Daguda je kazala kako se prilikom kreiranja ove ideje razmišljalo kako se u BiH uvijek ponovo “izmišlja topla voda”, te da je CPDC radio tako da jača sve ono što je već dobro u BiH, pa su tako odabrali jake organizacije u različitim dijelovima BiH, koje su postale nosioci njihovih aktivnosti. “Tako da imamo jednu infrastrukturu od šest jakih eco nevladinih organizacija s različitim kapacitetima i vještinama, koji su nosioci svih aktivnosti u vezi zaštite prirode i okoliša”, istakla je, dodavši kako ovi “eco hubovi” pokrivaju preko 40 opština u cijeloj BiH, što je jako važno zbog izdrživosti projekta

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!