State Department: Delegacija SAD prisustvovaće komemoraciji u Srebrenici

Vijesti 10. jul 202316:17 1 komentar
Muhamed Mađar/Anadolija

Američki ambasador za međunarodne vjerske slobode Rashad Hussain, specijalna izaslanica za praćenje i borbu protiv antisemitizma Deborah Lipstadt i specijalna predstavnica za rasnu jednakost i pravdu Desiree Cormier Smith putuju u Bosnu i Hercegovinu od 9. do 13. Jula, navodi se na stranici američkog State Departmenta. Delegacija će 11. jula otputovati u Srebrenicu kako bi odala počast onima koji su izgubili živote 1995. godine.

Kako navodi State Department, delegacija će se pridružiti ambasadoru SAD-a u Bosni i Hercegovini Michaelu J. Murphyju kako bi učestvovali na ceremoniji obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici.

U Sarajevu će se sastati sa vjerskim službenicima, predstavnicima civilnog društva i mladima “kako bi razgovarali o izgradnji tolerancije po pitanju religije ili uvjerenja i borbi protiv sistemskog rasizma, diskriminacije, nasilja i ksenofobije kako bi se promovirao mir i prosperitet za sve”.

Sutra će se u Memorijalnom centru Potočari ukopati 30 posmrtnih ostataka žrtava genocida u Srebrenici. U toku je i Marš mira gdje se nekoliko hiljada učesnika iz cijelog svijata kreće rutom iz Nezuka prema Potočarima gdje će prisustvoati dženazi.

Sve vijesti iz Srebrenice čitajte na našem live blogu. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare