Ko će zamijeniti Škrijelja? – UNSA bira novog rektora

Vijesti 03. jul 202411:09 1 komentar
F.Z. / N1

U toku je izborna sjednica Senata na kojoj se bira novi rektor UNSA.

Kandidati za izbor na funkciju rektora su: prof. dr. Almira Hadžović-Džuvo, redovna profesorica Univerziteta u Sarajevu Medicinskog fakulteta i prof. dr. Tarik Zaimović, redovni profesor Univerziteta u Sarajevu Ekonomskog fakulteta.

Tarik Zaimović (F.Z./N1)
F.Z./N1
Almira Hadžović-Džuvo i Tarik Zaimović (F.Z./N1)
Almira Hadžović-Džuvo (F.Z./N1)
Tarik Zaimović (F.Z./N1)
Rifat Škriljelj (F.Z./N1)

Prva je svoj program rada predstavila Almira Hadžović-Džuvo.

Kada je riječ o razrednim smjernicama, Hadžović-Džuvo istakla je između ostalog: očuvanje autonomije uz otvorenost u međunardnim i lokalnim akademskim i društvenim aktivnostima, jačanje saradnje i partnerskih odnosa sa osnivačem i resornim ministarstvom, integracija inovativnih pristupa u obrazovanju i nauci kroz poticanje kreativnosti, jačanje međunarodne saradnje i mobilnosti, proširenje međunarodnih partnerstava. Potom slijedi razvoj kapaciteta za istraživanje uz finansiranje iz EU fondova i drugih međunarodnih izvora, te digitalna transformacija u nastavi i administraciji.

Tarik Zaimović u svom programu rada istakao je nekoliko izazova sa kojima se UNSA suovcava, a na koje je neophodno pronaći odgovore. S tim u vezi, kao najznačajniji izazov tiče se organizacije. U tom kontekstu, pomenuo je novi program 150+, koji podrazumijeva konstantno zanavljanje kadra. Drugi izazovi su javne nabavke, standardi i normativi i Kolektivni ugovor, unaprijeđenje naučne/umjetnicke produkcije, digitalna transformacija, kao i budžet Univerziteta. U tom kontekstu, navodi Zaimović, potrebno je raditi na povećanju sredstava, kao i nove izvore prihoda.

Senatori će glasati tajnim glasovima, a novi rektor će dobiti mandatni period od četiri godine, s mogućnošću još jednog uzastopnog izbora.

Dosadašnji rektor, Rifat Škrijelj bio je na čelu najstarije i najuglednije visokoškolske ustanove u BiH u periodu 2016-2020. godina, a potom 2020-2024. godina. Prema Statutu, Škrijelj nije imao pravo ponovnog kandidovanja, s obzirom da je imao dva uzastopna mandata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare