Kome i čemu odgovaraju pogrešni navodi o NATO snagama u BiH?

Vijesti 11. apr 202419:04 0 komentara
N1

Demantirana je informacija o dolasku NATO snaga u BiH. U našu zemlju stigao je dio rezervnih snaga EUFOR-a i njihova oprema u okviru ranije najavljene vojne vježbe. Oni bi uskoro trebali patrolirati širom BiH, a jučerašnji navodi da je riječ o NATO snagama, idu na ruku dnevno-političkim zbivanjima, ocjenjuju upućeni.

“Dugoočekivana i strateški izuzetno važna odluka za gašenje secesionističkih i iredentističkih ideja i očuvanja i očuvanje mira i stabilnosti” – opvako je dan ranije zamjenik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić objavio informaciju da NATO šalje bataljon rezervnih snaga u BiH.

Međutim informacija je netačna. U BiH je već stigao rezervni sastav snaga EUFOR-a iz Francuske, u okviru ranije najavljene vojne vježbe i planiranih aktivnosti, potvrđeno je iz EUFOR-a, kao i ministarstva odbrane BiH.

„Oni će ovdje boraviti samo onoliko dok traje planirana vježba, što su nedavno, na konferenciji za medije, objasnili komandant EUFOR-a general Stic i ministar odbrane gospodin Helez. Lično smatram da bi pojedini političari trebali da prestanu da konstantno komentarišu Oružane snage BiH i time nepotrebno dizati tenzije među građanima, kao i da komentarisanje sistema odbrane ostave ministru, zamjenicima ministra i komandantu EUFOR-a“, pojasnio je zamjenik ministra odbrane BiH, Aleksandar Goganović.

U BiH je trenutno raspoređeno oko 1.200 pripadnika EUFOR-a, a strateške rezervne snage sastoje se od oko 250 pripadnika iz Francuske, Italije i Rumunije. Stoga je danas Zvizdića demantovao i državni ministar odbrane, koji je, zajedno sa komandantom EUFOR-a, i najavio njihov dolazak.

Najave o raspoređivanju NATO snaga u BiH uznemirile su dio bh. javnost, no, upućeni tvrde, ove poruke u funkciji su dnevno-političkih zbivanja i nemaju nikakvu težinu.

Vojni analitičar Dean Džebić podsjeća da je od 2002. godine na snazi program Berlin plus, kojim je reguilisana saradnja između EU i NATO. U tom pogledu, sve mogućnosti, kapacitete i vojne efektive, koje nisu u stanju da provedu države EU, NATO će im se staviti na raspolaganje. Međutim, ne i u ovom slučaju. U BiH nema raspoređenih NATO snaga.

Opširnije u priči Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!