Ko je prošao u Dom naroda u FBiH iz HNK?

Vijesti 01. dec 202214:19 0 komentara
N1

U nastavku konstituirajuće sjednice Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije zastupnici su u četvrtak tajnim glasovanjem obavili izbor za izaslanike u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Kako piše Bljesak.info sudeći po glasovima, DF, je podržao HDZ BiH u ovoj županiji. Naime, kako je iščitano, Tomislav Martinović, Oliver Soldo i Damir Džeba dobili su po tri glasa, Iva Raguž dva, Marija Bošković je bila bez glasova. Ivan Odak iz HDZ 1990 dobio je tri glasa, zastupnica HRS-a Vesna Šunjić dva dok je Zoran Mikulić bio bez glasova.

To bi značilo da je zastupnik DF-a glasovao za listu HDZ-a BiH. Kad su u pitanju zastupnici bošnjačkog naroda, lista Džafera Alića dobio je šest glasova, a Ismeta Lulića četiri glasa.

Kad su u pitanju zastupnici srpskog naroda, Vesna Saradžić, Zora Dujmović i Dragica Suša dobile su po jedan glas pa će na ”bubanj” središnjeg izbornog povjerenstva dok je Arman Zalihić, kao zastupnik Ostalih, dobio jedan glas. Iz ove županije u federalni Dom naroda bira se pet Hrvata, dva Bošnjaka, jedan Srbin i jedan iz reda Ostalih. U ”bubanj” Središnjeg izbornog povjerenstva ići će zastupnice Raguž i Šunjić. Tomislav Martinović, zastupnik HDZ-a BiH, rekao je kako je su okončali prvu konstituirajuću sjednicu skupštine HNŽ izborom izaslanika u Domu naroda u roku koji je predviđen.

Tko je prošao

”Mi smo završili svoj dio posla. U prvom dijelu sjednice verificirali smo mandate izabranim zastupnicima, konstituirali smo klubove i izabrali dvoje zamjenika predsjedavajućih. Još nismo okončali ovaj dio posla što se tiče konstituiranja kluba srpskih zastupnika i izbor zamjenika predsjedavajućeg iz reda tog naroda i nadamo se da ćemo to obaviti što prije.

Kada je u pitanju izbor izaslanika za Dom naroda, nazočilo je 30 izaslanika, iz reda hrvatskog naroda bilo je osam kandidacijskih listi, iz reda bošnjačkog dvije liste, iz srpskog tri i iz reda ostalih jedna lista”, rekao je. Potvrdio je kako su tri kandidacijske liste zastupnika koalicije HDZ-a dobile tri glasa što znači da to troje ide u Dom naroda. ”Lista iz reda HDZ-a 1990 je također dobila tri glasa što znači da taj kandidat ide ispred hrvatskog naroda u Dom naroda, a dvije liste, odnosno lista HDZ-a, odnosno zastupnice Ive Raguž i Vesne Šunjić iz HRS-a su dobile po dva glasa što znači da njima slijedi baraž odnosno izvlačenje koje će obaviti SIP iz razloga što ova županija daje pet izaslanika iz reda hrvatskog naroda”, rekao je Martinović.

”Iz reda bošnjačkog naroda, lista Džafera Alića dobila je šest glasova, znači taj kandidat je prvorangirani na listi, gospođa Memidžan je dobila najveći broj glasova i ona je kandidat iz reda bošnjačkog naroda najbolje rangirana i ide u Dom naroda. Iz reda srpskog naroda biramo dva izaslanika, a sve tri liste su dobile po jedan glas što znači da sve tri liste idu u baraž i izvlačenje SIP-a.

Iz reda ostalih imali smo jednog kandidata i jedan glas i taj zastupnik je ovim činom izabran u Dom naroda”, pojasnio je Martinović i naglasio kako se glasuje za kandidacijske liste, a ne za kandidate.

Pregovori stranaka

Naveo je i kako je krug preliminarnih razgovora obavljen pred zasjedanje ove skupštine. ”Obavljeni su razgovori sa političkim strankama, čekali smo ovaj trenutak da okončamo ovaj dio posla vezan za izbor izaslanika u Dom naroda i očekujemo kako će se u narednim danima ti razgovori intenzivirati”, rekao je. Tko će u vlast? Kad su u pitanju stranke koje potencijalno mogu biti u vlasti, Maratinović je rekao kako je to d jedne strane HDZ s koalicijskom listom, a s druge strane ”uvjetno rečeno imamo dvije grupacije, a to su SDA i SDP”. Džafer Alić, zastupnik SDA i trenutno doporedsjedavajući Skupštine, rekao je kako je ”jedan dio razgovora obavljen između SDA, HDZ i SDP i ostalih stranaka koje čine skupštinsku većinu”.

”U skorom periodu će biti i daljnji tok razgovora jer je potreba da se pripremaju sljedeći koraci u skupštini. Imat ćemo dosta važnih sjednica i morat ćemo imati prohodnost kroz odlučivanje u skupštini, a na kraju krajeva i vlada je u kantonu već nekih 7-8 godina tako da mislim da se usmjerenja moraju pokrenuti prema tome da se krenu dogovarati stvari i da krenemo dalje”, rekao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!