Ko koči Amber alert u BiH: Na stranicama MUP-ova dugogodišnje neriješene potrage nestale djece

Vijesti 26. okt 202319:16 0 komentara

Nakon što je jučer u susjednoj Srbiji u funkciju pušten sistem "Pronađi me", kojim se hitno alarmira javnost i pokreće potraga za nestalom djecom, otvara se pitanje zašto ga nema u BiH. Svi nivoi vlasti saglasni su da nam je potreban i da ga je moguće lako implementirati, a ministar sigurnosti Nenad Nešić najavljuje intenziviranje priče oko uvođenja sistema po uzoru na američki Amber alert.

Za razliku od susjedne Srbije, u kojoj se godišnje prijavi oko hiljadu i 500 nestanaka djece, statistika u BiH znatno povoljnija. No, samo jedno nestalo dijete koje ne bude pronađeno na vrijeme, znak je za uzbunu. I to sistemsku. Omogućava je Amber alert – sistem uzbunjivanja koji se aktivira u slučaju nestanka djece.

Značajnu ulogu u sistemu uzbunjivanja igrao bi i Centar za sigurni internet, od kojeg je krenula inicijativa za uvođenje Amber alerta u BiH, a koji bi na neki način asistirao policiji.

Ključni faktor u svakoj potrazi je upravo vrijeme.

Da smo ga imali do sada, brojni slučajevi nestanaka djece iz prošlosti bili bi riješeni sretno. Na stranicama MUP-ova u BiH i dalje postoje dugogodišnje neriješene potrage, među njima i nestale djece. Zbog toga i sami građani ističu nužnost uvođenja Amber alerta.

Policija je spremna ističu, osim što ubrzava pronalazak nestalih, i vid je prevencije takvih slučajeva. Finansirati su spremne i Sjedinjene Američke Države, no potrebna je politička volja za uvezivanje sistema.

Opširnije u prilogu Ajle Šabanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!