Ko su djeca koja šalju lažne dojave o bombama? “Ako imaju test taj dan plaćaju dojavu po 2-3 KM”

Vijesti 16. okt 202410:32 2 komentara

Lažne dojave o bombama čine uglavnom maloljetnici, prema protokolu svaka dojava mora biti provjerena budući da svaka od njih ima obilježje terorizma. O slučajevima nedavnih lažnih dojava o  bombama u Sarajevu, uzrocima devijantnog ponašanja maloljetnika, savjetima za reakciju, te prevenciju govorimo u Novom danu. Gosti Novog dana su bili Mirela Badurina, geštalt psihoterapeut, dječji i adolescentni integrativni psihoterapeut i Saša Petrović, šef Odsjeka za borbu protiv kompjuterskog kriminala.

Uhapšeno je više maloljetnika proteklih dana koji su slali lažne dojave o bombama u školama. Kako su kazali naši gosti, sve te osobe su maloljetnici, a iz BiH su se slale dojave i u Hrvatsku.

Kantonalno tužilaštvo Sarajevo je formiralo zajednički tim, čiji je nosilac posla MUP KS, a OSA je veliki doprinos dala, kao i FUP.

“Identifikovali smo više lica i to ne objavljujemo u javnost jer su maloljetnici, ne objavljujemo ni inicijale. Prioriteti su maloljetnici koji su poslali više od 80, 120 dojava. To su sve djeca, 14 i 16 godina. Dječija igra je to. Čitao sam grupe njihove na Instagramu, gdje se oni dogovaraju o slanju poruku, tu ima i plaćanja 2-3 KM da se pošalje dojava u školu. ‘Sutra imam test u školi, možeš li poslati’“, ispričao je Petrović.

Petrović: Ne postoji šansa da se sakrijete!

Neko je napredan, a neko nije, dodaje Petrović, pojašnjavajući da im je trebalo malo vremena da ih otkriju jer su neki koristili određenu zaštitu, ali sve se to može otkriti, tvrdi.  Kantonalno tužilaštvo  je prvo reagovalo i formiralo zajednički tim od svih odjela i, dodaje, to se sve radi u hodu. Najviše ipak, navodi, ispaštaju pripadnici MUP-a KS. Oni rade 24 sata u smjenama.

“Kad dođemo do tih lica… To je dijete, gdje vi ne znate više ni kako biste postupili sa njim, naravno po zakonu će se lišiti slobode. Tu ima mnogo problema o čemu će i psiholog pričati. Sve su dječaci. Još će se i dalje ići na ona lica koja su podstrakivala. Kad svi ovi budi lišeni i oni će, jer nećemo u ovom slučaju ostati. Kompletan sigurnosni sistem je opterećen i ovo sve košta. Podnosit ćemo inicijative za odgovornost roditelja. Već sad postoji propuštanje roditeljskog nadzora, to su sve neke prekršajne prijave“, rekao je Petrović, apelujući i sad na roditelje da preduzme neke korake.

N1/Dokazivanje društvu ili nešto drugo

“To su sve djeca. Raznih je tu faktora – ‘želim biti mangup u društvu’ i ne shvataju posljedice. Kažu ‘kaju se’, a ne mislim da zaista to i misle. Ne shvataju šta je 50 KDZ timova, stotine hiljade KM, nespavanje policijskih timova… Roditelji plaču, ne mogu da vjeruju da je to njihovo dijete. Nisu to ni loši učenici, to je, recimo, sasvim primjeran dječak. I filmovi na to utiču, misle ako odu ako se konektuje na neki VPN, u neku slastičarnu i kafić da će se to sve sakriti”, priča Petrović.

Ne postoji šansa da se sakrijte ako ste meta, ističe, problem je samo što im treba vremena da otkriju počinitelje.

Eksperimentisanje, dokazivanje ili emocionalni poremećaj

Psiholoiginja Mirela Badurina pojašnjava da je adolescencija jedno specifično razdoblje, te da adolescent ima jedan osjećaj neranjivosti, da živi sada i ovdje, ima potrebu za eksperimentisanjem i dokazivanjem.

“Međutim, iza ovakvog ponašanja, vrlo često mogu da se kriju, ozbiljni duboki emocionalni poremaćaji, koji ako se ne primijete, ćemo imati mogućnost da od maloljetnog počinioca krivičnog djela imamo i punoljetnog počinioca. Postoje i ove benigne stvari, ‘da se dokažem društvu”, navela je Badurina.

Mnogo je faktora uključeno u ovo, dodaje, od onog faktora koji su porodičnog karaktera, do dinamika unutra porodice, emocionalnih, socijalnih faktora, i razvoj prefrontalnog korteksa, koji je odgovoran za donošenja odluka, kontrolu implusa i predviđanje posljedica.

“Prefrontalni korteks može da se razvija do srednjih 20-tih godina, i u ovom uzrastu 14-16 godina, najčešće su prvi pokazatelji da možda u pozadini ovakvih ponašanja leži nešto što smo propustili ranije”, ističe Badurina.

Podsjetimo, policijski službenici Uprave policije MUP-a KS, noćas su pod nadzorom tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, slobode lišili dva maloljetnika za koje postoji osnov sumnje da su tokom jučerašnjeg dana, ali i ranije, lažno dojavili postojanje eksplozivne naprave u srednjim školama i drugim objektima na području Kantona Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare