Koalicija na državnom nivou upitna, ali oko jednog saglasna

Vijesti 12. jul 202319:05 0 komentara

Iako često ne biraju riječi jedni za druge koalicija na nivou BiH nastavlja niz sastanaka. I ovaj put uz pomoć EU, tačnije direktorice za Evropu u Službi za vanjske poslove EU Angeline Eichhorst. Nakon sastanka Eichhorst je pohvalila Vijeće ministara, i poslala poruku vlastima u RS. Iz RS poručuju prvi je korak imenovanje ministra finansija u Vijeće ministara i dopredsjedavajućeg Vijeća.

Poljuljana koalicija na nivou Bosne i Hercegovine danas oko jednog saglasna, od EU traže ubrzano članstvo. Zauzvarat su dogovorili da će sljedeće sedmice imati prijedlog izlaska iz ustavne krize.

“Neke stvari smo ipak otvorili, shvatili da ovo ne vodi nigdje i u konačnici svi zajedno tražili od EU kada je BiH upitanju, n ekakav povlašteni status, ali konkretne uslove koje bismo morali ispuniti kako bismo stekli statu članice EU po nekim povlaštenim uslovima”, kaže Nermin Nikšić, predsjednik SDP.

Delegacija iz RS hvalila se nakon sastanka da je došla najspremnija. Te nude niz koraka kako deeskalirati situaciju.

“Da se riješi problem ministra finansija, dopredsjedavajućeg Savjeta ministara, Da se ide dalje u dogovor oko ovoga, ili svih prioriteta na dnevni red ili ova tri zakona, plus Zakon o Ustavnom sudu, zakonsko rješenje o Ustavnom sudu, ili bilo šta drugo što rješava status stranih sudija”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

“Za nas je nerazumljivo da je Bošnjacima draže da sudija bude Albanac, a ne Bošnjak iz Sarajeva, i mi ćemo insistirati na svojim dokumentima”, rekao je Nenad Stevandić, predsjednik NSRS.

Ipak Dodik nije optimističan da bi prijedlog mogao da prođe.

“Ovi iz ove Trojke nam izgledaju gore nego SDA. SDA je pristao na neka rješenja. To bi naravno dovelo do toga da je Zakon koji je donesen o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda bude stavljen van snage. Predložili smo i da dva pitanja iz tzv. Berlinskog procesa o priznavanju diploma mogu da budu u tome”.

U jeku ustavne krize u BiH iz EU stižu pohvale na rad Savjeta ministara, te poruka vlastima u Republici Srpskoj da je vladavina prava ključna.

“Uputili smo apel da rade na očuvanju konstruktivnog duha. ali isto tako naglasili da bilo kakvi napori bilo kakvi jednostrani potezi, bilo šta što podriva ono što do sada je urađeno je neprihvatljivo, kao što su neprihvatljivi bilo kakvi neustavni i nezakoniti potezi”, Angelina Eichhorst, Direktorica kancelarije za Evropu EU.

“Ono što danas želim reći je da se pripremamo za peti stabilizacijski sastanak u tom smislu imamo sutra zakazan naš koordinacijski mehanizam. To podrazumijeva razinu BIH, entieta i kantona”, kaže Borjana Krišto, predsjedavajuća Savjeta ministara BiH.

Predsjednik RS nudi povlačenje Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda, no ne i one o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika.

“Ako neko misli da se junači na način da donosi mjere, neka proba. Samo nek izvoli. Možda bih volio da se to desi, pokazali bismo našu odlučnost, i njegovu nemogućnost”.

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH otišla je korak dalje i zatražila od generalnog sekretara UN da dostavi odluku o imenovanju Christiana Schmidta za visokog predstavnika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!