Kobna ulica za pješake u Brčkom: Vozači divljaju iako su kuće i škola u blizini

Vijesti 30. aug 202321:22 2 komentara

U Brčko Distriktu zastave na pola koplja i muk zbog smrti majke i kćerke. One su posljednje žrtve neprilagođene vožnje u Mostarskoj ulici.

“Tu veče oko 8 sati ona je krenula sa svojom jetrvom do Belamioniksa, izašla je sa svoje kopije da pređe ulicu, jetrva je uspjela preći ulicu, kaže ‘kad sam se okrenula, ja samo što sam stala na trotoar, okrenuh se, njih dvije u zraku'”, rekla je Begajeta Radovović, komšinica i prijateljica poginule Amire.

Mještani mjesne zajednice Stari Rasadnik kažu da svake večeri svjedoče divljanju vozača u ovoj ulici. Kontinuirano upozoravaju nadležne na ovaj problem. Strahuju, kažu, jer je ulica prometna, mnogo je pješaka, u blizini je i škola.

Da saobraćajne nesreće nisu nepoznanica u ovom dijelu grada, svjedoči i Edin Bećirović. Njegovu kćerku je prije šesti mjeseci, dok je prelazila ulicu na označenom pješačkom prelazu, automobilom udario vozač. Pretrpila je teške tjelesne povrede.

“Mi smo kao mještani te mjesne zajednice i koji imamo djecu u toj školi uputili jednu inicijativu prema svim institucijama u Brčko distriktu da se uradi nešto po pitanju bezbjednosti kako nas tako i naše djece. Jednim dijelom smo ispoštovani, postavljen je semafor ispred škole, ali dešava se u neposrednoj blizini da smo imali tih događaja koji su se završavali sa teškim tjelesnim povredama i nažalost evo imamo i taj nemili događaj”, rekao je Edin Bećirović.

Iz policije navode da su tokom posljednjih mjeseci samo u Mostarskoj ulici izdali oko 100 prekršajnih naloga zbog prekoračenja brzine, 184 vozača su isključena iz saobraćaja, zbog vožnje pod dejstvom alkohola. Neophodne su izmjene Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima, navodi komandir Kenad Bajrić.

“Da je neophodno hitno vršiti izmjene i dopune zakona sa određenim mjerama koje će dati policiji mogućnosti da djeluju konkretno prema ciljanim grupama prekrsilaca u saobraćaju koji su nasilnici i koji su direktni uzročnici ili su rizični faktori ponašanja u saobraćaju”, rekao je.

Saobraćajne nesreće kojima gotovo svakodnevno svjedočimo, pokazuju da se nešto mora mijenjati. Dosadašnje mjere nisu urodile plodom, a samo u proteklih pet dana u BiH je na cesti stradalo 11 osoba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare