Koja je simbolika farbanja jaja baš u crvenoj boji

Vijesti 02. maj 202420:30 0 komentara

Članice Kola srpskih sestara u Tuzli danas su ofarbale blizu 1.000 jaja koja će podijeliti na Vaskrs. U dvorištu pravoslavne crkve, nisu se samo bojala jaja već i održavala tradicija druženja i iščekivanja velikog praznika.

Slavojka Jurić dugo godina boji jaja za Vaskrs, ali nekada je to radila drugačije.

“Moja mama je farbala sa voskom. Žene su to tako farbale. Farbale su se i sa lukovinom na prirodan način. Stave se u najlon čarape pa se stisne ta trava i oslika se lik. To je prirodni način”, priča Jurić.

Danas se to radi industrijskim bojama, a u Tuzli već nekoliko godina i na brži način kada se istovremeno oboji veća količina jaja u kazanu.

U prvu vodu koja se stavi u kazan doda se 60 farbi za jaja. Za svaku narednu turu, dodaje se još 20 novih farbi. U jednu korpu može stati oko 150 jaja koja se istovremeno boje.

U vodu se dodaje i ocat. Skuhana i obojena jaja premažu se jestivim uljem zbog sjaja.

A koja je simbolika bojanja jaja baš u crvenoj boji, objašnjavaju mlađi vjernici.

“Kada je Isus Hrist trebao vaskrsnuti, žena je držala obična jaja u svojoj haljini, u nekoj krpi. Jaja su, dok je on vaskrnuo, postala crvene boje”, otkriva Anja Petrović.

Bojanje i druženje.

“Isti smo mi tu parohijani uvijek. To je postala sada naša tradicija. Uvijek znamo svi ko dolazi i šta je čije zaduženje. To nam je nekako postalo naše zajedničko druženje i provođenje vremena, a uz to bojimo i jaja”, priča Darja Hajdukov.

Vjernici jaja ne boje samo na ovom mjestu već i kod svojih kuća i to u druge boje i isključivo na Veliki petak.

“U subotu i malo prije, pravimo hranu i kolače i sve to. Radujemo se. U nedjelju ujutru, na Vaskrs, idemo u crkvu, molimo se Bogu i slavimo Vaskrs”, kaže Petrović.

“Ovo je naš najveći pravoslavni praznik i znamo svi šta on predstavlja u religioznom smislu. Privatno predstavlja provođenje vremena sa porodicom, slavu života”, dodaje Hajdukov.

Vaskrs je, osim samog dana vaskrsnuća Isusa Hrista i iščekivanje i dočekivanje najmilijih, priča Slavojka Jurić čija su djeca u inostranstvu, a jedan je sin obradovao dolaskom.

“E, to je meni zanimljivo i lijepo. To iščekivanje, čišćenje kuće, čekanje. Starije žene su prije govorile: Sad će Uskrs, Vaskrs, Božić. I to na mjesec dana prije. Mi djeca smo govorili: Pa, kako to sad spominješ, mjesec dana prije? Sada to doživljavam baš tako. Čar je u tom čekanju. Čisti kuću, čistiš sebe, čistiš dušu, bojiš jaja, praviš ručak. To su ljudske radosti“, ističe Jurić.

A očito su najveće radosti rezervisane za one kojima ima ko još uvijek otvoriti vrata, donijeti obojena jaja i radost na Vaskrs, a pravo je bogastvo ako se okupi cijela porodica taj dan, slaveći vaskrsnuće i život.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!