Koje su najotrovnije gljive u šumama BiH? “Lako ih zamijeniti sa jestivim”

N1/ilustracija

Na Bijambarama u Bosni i Hercegovini ove sezone ima dosta gljiva. Zašto vrganj nazivaju kraljem gljiva? S kojom vrstom nejestive gljive je najlakše zamijeniti? Može li gljiva biti alternativa mesu onima koji se žele hraniti zdravo, a zbog svih okolnosti imaju manji budžet - odgovorio je stručnjak za zrak i pasioniran gljivar Martin Tais.

“Gljive se uče čitanjem i branjem s poznanicima gljiva. Ja sam prije rata imao zeta Slovenca kod kojeg sam išao u Ljubljanu i od kojeg sam učio da berem gljive. Kad smo naučili krenuli smo sami. Vrganj je car gljiva na ovim prostorima iako ima kvalitetnijih gljiva”, ističe Tais.

Sezona je lisičarki i vrganja, pogledajte koje gljive smijete jesti

Gledateljima i čitateljima N1 preporučio je sunčanice koje su najbolje, kako kaže, za pohovanje te imaju okus teletine, a rujnice za kiseljenje.

“Najotrovnije su zelena i bijela pupavka, ljudi je često zamijene jer je bijela. Gljiva se nikada ne bere kada je mala već kad naraste da se definiše i prepozna”, rekao je Tais.

Savjete kako prepoznati otrovnu gljivu i koje jestive gljive su dobre, pogledajte u videu ispod.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!