Koji ishod volje crnogorskih glasača je bolji za BiH?

Historijski, kako ih pojedini ocjenjuju, predsjednički izbori u Crnoj Gori, odredit će put ove najmanje balkanske države. No, ne samo njen. Nastavak evropskog puta ili zaokret ka Rusiji, dva su moguća ishoda volje birača. No, kako bi se tamošnji izbori mogli reflektovati na stabilnost Bosne i Hercegovine?

Predsjednički izbori u Crnoj Gori su od velike važnosti za BiH i kurs u kojem će ići, ne samo naša država, nego i cijela regija, kaže za N1 Jahja Muhasilović, vanjsko-politički analitičar.

“Ukoliko se desi da na izborima pobijedi varijanta za koju navija i evidentno podržava Beograd, doći će, nažalost, do zaokruživanja onoga što se zove ‘srpski svijet’, gdje se na perfidan i specifičan način pokušava zaokružiti teritorija bivše Jugoslavije u kojem žive etnički Srbi, na kojem su politički faktori. Tako da, ukoliko bi došlo do pobjede prosrpske varijante u Crnoj Gori, svakako bi to pomoglo Beogradu, uzimajući u obzir sve ono što se dešava u BiH”, stava je Muhasilović.

Navodi da bi to mogla biti uvertira u naredne korake u sprovođenje onih ciljeva koje, kako tvrdi, Beograd već vijekovima želi da sprovede na prostorima bivše Jugoslavije.

“To znači da bi moglo da dođe do većeg zbližavanja prema Srbiji i udaljavanja od euroatlantskih integracija, odnosno, do udaljavanja od nacionalnih ciljeva koje je u BiH, konkretno, zacrtala probosanska strana i onih nacionalnih ciljeva za koje se zalaže procrnogorska strana, što bi svakako predstavljalo korak unazad, a ne korak unaprijed za ovaj region”, poručio je Muhasilović.

S druge strane, nekadašnji član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, smatra da ni pobjeda Mila Đukanovića, niti njegovog protukandidata Andrije Mandića, ili nekog trećeg, neće dovesti ni do kakvih ozbiljnijih promjena u odnosima između Crne Gore i BiH.

“Mi smo imali priliku vidjeti kako je to izgledalo kad je, dominantno, bio Đukanović i DPS, a imali smo priliku vidjeti i kako je to izgledalo kad su partije, koje su bile opozicija Đukanoviću, pobijedile i formirale Vladu. Nije bilo velikih razlika, a velikih razlika neće ni biti”, kaže Ivanović.

S tim u vezi, navodi, da će se razlike oko Crne Gore odvijati, dominantno, u samoj Crnoj Gori.

“Naravno, kod nas postoji jedna grupa koja preferira Andriju Mandića. To su partije koje dominantno dolaze iz Republike Srpske, kao što je jasno da partije koje imaju sjedište u Sarajevu bi voljele da na vlasti vide Đukanovića jer im njegov rječnik odgovara. Ali, ni jedno ni drugo neće proizvesti neke velike promjene, jer je to čak pitanje i zloupotrebe izbora u Crnoj Gori jer ponavljam, ni do kakvih ozbiljnijih promjena u odnosima na relaciji BiH – Crna Gora neće doći”, zaključuje Ivanić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad