Koji su naredni koraci u slučaju “diplome Sebije Izetbegović”

Vijesti 18. jan 202315:12 3 komentara
F.Z./N1

Senat Univerziteta u Sarajevu ponovo je zasjedio i bavio se diplomom direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović koju je stekla na postdiplomskom studiju na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Zaključeno je, između ostalog, da će Senat Univerziteta u Sarajevu imenovati komisiju koja će na temelju prikupljene dokumentacije predložiti rektoru i Senatu dalje postupanje u ovom predmetu.

Novinari su upitali “do kada Senat UNSA misli formirati Komisiju”.  Rifat Škrijer, rektor Unvierziteta je pojasnio da će “imati uže tijelo koje će sagledavati prispjelu dokumentaciju i da će to biti sve do trenutka dok ne završe ovaj postupak”.

“Kada bismo učinili procesnu ili proceduralnu grešku, a kada bi taj proces otišao na Sud, pa bi Sud zbog procesnih grešaka poništio našu odluku, bilo bi da smo mi povrijedili nečije pravo. Ad hoc komisija je uzela uži krug i na stol stavila dokumente i ono što su mislili da je to i nama dostavili. To je jedna komisija i ona je formirana od fakulteta. Ta komisija nije nam obezbijedila izjašnjenje prof. Izetbegović. Ovdje se radi o pravu akademske članice, koja je redovna profesorica. Ona je na ovom fakultetu stekla zvanje asistenta, docenta, vanredne i redovne profesorice. Univerzitet joj je dodijelio ta zvanja”, rekao je Škrijelj.

Istaknuo je da “koliko se medijima ili građanstvu činilo da dugo traje i da nešto odugovlače, ništa od toga nije”.

“U pitanju je oprez kojim mi crpimo zakonska prava i pojedinca i zaštitu integriteta Univerziteta”, naglasio je Škrijelj.

Na pitanje novinara – ko utvrđuje zakonitosti stečene diplome, Škrijelj je odgovorio, da to čini onaj ko je i dodjeljuje.

“Od 2006. mi imamo sve studente u ISSS-u. Od 1990. do 2000. bilo je različitih postupanja, a mi se bavimo tim periodom. Drugu komisiju koju najavljujemo formirat ce Senat Univerziteta“, zaključio je Škrijelj.

Nakon pressa Senata UNSA, poslali smo dopis UKCS-u da se očituju na tvrdnje rektora Rifata Škrijelja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare