Koji su mehanizmi BiH kojim će se “odbraniti od nepravednih odluka Hrvatske”

Vijesti 26. maj 202119:10 4 komentara
N1

Višednevni apeli konačno su urodili plodom. Riješen je problem bh. prijevoznika, nakon što su se državni dužnosnici počeli baviti poslom za koji su plaćeni. Granični prijelaz Maljevac ponovno je otvoren za kamione.

Ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović je, nakon današnje sjednice Savjeta ministara, rekao da su u stalnom kontaktu sa predstavnicima resornog ministarstva iz Republike Hrvatske, kako bi riješili problem sa zatvaranjem pet graničnih prelaza za autoprevoznike iz BiH, što bi, potencijalno, prouzrokovalo veliku štetu bh. privrednicima.

Ja sam lično, evo od jutros već četiri-pet puta se čuo sa gospodinom Butkovićem, ministrom mora i prometa, razgovarao da ovaj problem riješimo, odnosno, da ovaj pravilnik, koji je praktično donesen, koji nikada do sada nije ni bio primijenjen, da ostane do daljnjeg, dok se pravno ne riješi ovaj problem između BiH i Hrvatske“, kazao je Mitrović.

U međuvremenu, stigla je potvrda i od prevoznika, koji su naveli da je Granični prelaz Velika Kladuša-Maljevac otvoren, a ista informacija, naknadno je potvrđena i iz Ministarstva spoljnih poslova BiH.

Mitrović je rekao da je odluka Hrvatskih vlasti donesena jednostrano, te da BiH nije bila obaviještena, čime je onemogućeno blagovremeno reagovanje domaćih vlasti.

Ovo o čemu vi pričate, moglo se preduprijediti, jer ta odluka postoji od 2008. godine. Zašto mi nismo tražili svojevremeno, to je pitanje. Da li je Hrvatska trebala obavijestiti nas. Trebala je, od namjere donošenja Pravilnika. Ne, nije bilo obavještenja“, istakao je Mitrović.

BiH ima mehanizme kojim će se odbraniti od, kako kaže ministar Mitrović, nepravednih odluka Hrvatske, ali na pitanje novinara o kojim mjerama je riječ, nije odgovorio. U svakom slučaju, za sve prijedloge i eventualne recipročne mjere, trebaće saglasnost ministara iz reda hrvatskog naroda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare