Kojović o kritikama SDA: Iz dokumenta izbačena tri pitanja jer nije bilo saglasnosti Dodika i RS-a

Bosna i Hercegovina jučer nije iskoristila ni dodatno vrijeme koje je dobila od Evropske komisije, pa je zbog izostanka podrške četiri kantonalna premijera iz SDA ostala jedina država Zapadnog Balkana koja u Brisel nije dostavila svoju Reformsku agendu. Osim gubitka prve tranše iz Plana rasta EK-a za Zapadni Balkan u iznosu od 140 miliona maraka, posljedice bi mogle biti mnogo dublje.

Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke u Parlamentu BiH, u razgovoru za N1 iznio je tvrdnju kako je SDA još prije desetak dana donijela političku odluku da sruši ovaj dokument.

On je u emisiji Dan uživo naglasio da se kantoni ne bi trebali pitati za stvari koje nisu njihova nadlažnost, poput reforme Ustavnog suda BiH, a to je upravo bila i jedna od glavnih zamjerki SDA-ovih premijera na dokument koji se trebao slati u Brisel.

Kojović je otkrio i zašto se iz ovog dokumenta izbačene tri ključna pitanja za Bosnu i Hercegovinu.

Opet blokada na evropskom putu od koje najviše trpe građani, za sada smo ostali bez 70 miliona eura (140 miliona maraka). Šta još možemo očekivati i da li se, kako je naveo premijer Nezir Pivić iz SDA, odluka može donijeti za sat vremena?

Mi ćemo morati razmotriti koje su mogućnosti da ovo prevaziđemo. Šokirani smo. Iskreno, sve više dolazi informacija o tome da je Predsjedništvo SDA donijelo ovu političku odluku prije desetak dana i da su to vrijeme iskoristili za medijsku kampanju. Bio sam u kontaktu sa predsjednikom SDA (Bakir Izetbegović) koji je molio u 11 sati da im se da sta vremena, pa je u 12 sati tražio još pola sata, da bi nam dali negativan odgovor – dobili smo saopštenje i kompletnu kampanju. Oni su odlučili da ovo bude početak kampanje za lokalne izbore.

F.Z./N1

Da li smo definitivno ostali bez ovog novca?

Nemamo još mnogo vremena. Ima još jedna stvar iz Plana rasta – on ima rok trajanja i princip podjele novca je da onaj ko prvi aplicira dobija ga.

Iz SDA vas optužuju za brisanje riječi državni, kao i brisanje ključnih reformi na koje nisu pristali iz RS-a i na novac za projekte koji je između entiteta nepravilno raspoređen. Krenimo od ovog najvažnijeg dijela za građane, zašto je novac za digitalizaciju u obrazovanju, uvođenje WiFi-ja u škole izostao u kantonima iz koje dolaze ovi premijeri?

Vidite, imaju dvije tabele u tom dokumentu. Jedna tabela sadrži one projekte koji su pripremljeni i spremni i samo im treba finansiranje. Druga tabela sadrži projekte za koje Vijeće ministara nema informacije u kojoj su fazi spremnosti. Važno je reći da smo mi poslali ovaj dokument, i da ga je Brisel usvojio, onda bi Vijeće ministara i Evropska unija sjeli i potpisali međudržavni ugovor. Onda bi se to poslalo u Parlament BiH da se ratifikuje u oba doma. Dakle, parlamentarna procedura je bila prilika da se interveniše. Drugo, u tom dokumentu je nabrojano jako mnogo stvari i naravno da sve ne bi moglo biti isfinasirano iz ovih 140 miliona maraka, ali to su stvari koje nas čekaju i ovaj novac bi samo poslužio tome da se pripremimo za ove reforme. O tome koja škola ili koji kanton će dobiti novac bi se odlučivalo na Vijeću ministara. Donijeta je odluka i onda su se tražili argumenti.

Da li su rokovi za odobravanje ovog dokumenta bili prekratki?

Imali (premijeri iz SDA) su vremena kao i svi. Ja sam dan prije u 17 sati razgovarao sa predsjednikom SDA i upozorio ga na važnost ovog dokumenta. Nakon toga sam imao još nekoliko razgovora s njim. Svi su imali isto vrijeme. Da nisu pročitali dokument, da nisu bili na sastanku sa EU, koji je trajao osam sati, na kojem se razmatrala tačka po tačka ja bih rekao da nisu imali vremena. Izetbegović kaže da imaju stručne ljude koji analiziraju dokument, a sa druge strane govori da nisu imali vremena.

Da li bi brisanje ključnih reformi, recimo Ustavnog suda BiH rezultovalo u konačnici pristankom na odlazak stranih sudija iz ove institucije, kao što tvrde iz opozicije? Zašto je to izbačeno?

Zato što ne postoji saglasnost Dodika i RS-a. Nismo htjeli da pošaljemo onaj dio dokumenta koji nije usaglašen. Sto i deset mjera je usaglašeno, a tri pitanja koja su ostala otvorana, za koja nismo postigli dogovor, nismo htjeli slati.

Da li mislite da bi EU prihvatila dokument bez ove tri tačke?

Mislim da bi, iz želje EU da pomogne BiH.

Opozicija kaže da bi ovo značilo odlazak stranih sudija?

Kako je to moguće? Naravno da je RS insistirala da se donese zakon koji će izbaciti strane sudije, naravno da mi to ne bi nikada prihvatili osim ako je to dan prije ulaska u EU.

Reuters

Optužuju vas da ste pristali na stotine Dodikovih izmjena, a ni na jednu koja je dolazila od ova četiri premijera, kako oni tvrde?

Mi smo saznali za njihove zamjerke nakon što je rok prošao i nakon njihovog saopštenja. Pojedina pitanja ne bi trebala biti predmet kantona. Ustavni sud savim sigurno nije njihova nadležnost. Drugo je ako bi neka pruga prolazila kroz kanton onda bi se trebali pitati. Ovaj Mehanizam koordinacije pokazao se kao jako neefikasan zato što premijeri kantona nemaju nikakav interes da dolaze na sastanke. U dokumentu je postojao sporazum da se ovaj Mehanizam učiti bržim i efikasnijim, na to je pristala i Republika Srpska, a SDA je to odbila. Njihovi argumenti se odnose na pitanja Ustavnog suda i tabele koje oni ne razumiju.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!