Kojović optimističan: Ne vjerujem da će sutrašnji izvještaj uticati na odluku 14. decembra

Vijesti 07. nov 202322:07 0 komentara
N1

Predstavnik koalicije, zastupnik Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, i član Zajedničke komisije za evropske integracije, Predrag Kojović, govorio je za N1 uoči dana kada očekujemo da Evropska komisija predstavi Izvještaj o napretku zemlje na evropskom putu. Otkrio je svoja očekivanja.

Tako Kojović navodi kako očekuje da će u izvještaju stajati da je Bosna i Hercegovina ostvarila ograničen napredak. Ipak, dodaje kako ne vjeruje da će to biti odlučujuće za odluku koja se očekuje 14. decembra. Optimista je da će tada biti proglašen početak otvaranja pregovora, pod određenim uslovima. Ona će, dodao je, biti političke prilike.

“Nadam se da će ljudi koji će o njoj odlučivati imati viziju Bosne i Hercegovine koja se nalazi u mekom trbuhu Evrope”, pojasnio je Kojović, dodajući kako bi i trenutna geopolitička situacija bila mnogo drugačija da Bugarska i Rumunija, usprkos činjenici da to nisu potpuno zaslužile, nisu prihvaćene pod okrilje EU uticaja, te da su ostale prepuštene ruskom uticaju.

Poručuje kako se tek sa otpočinjanjem ruske agresije na Ukrajinu, Evropska unija zapravo vratila svojim korijenima.

Dodao je kako je ‘Trojka’ itekako zainteresovana za put u Evropsku uniju, no šta je sa njihovim koalicionim partnerima sa državnog nivoa?

“Dodik, ne vjerujem da je zainteresovan. On na dnevnom nivou traži izlaz iz situacija koje sam kreira. Traži alternative kojin nema, niti će ih biti. To je uteg kojeg mi pokušavamo prevazići ogromnim naporima. Pokušavamo da razgovaramo”, naveo je Kojović.

Dodik i otcjepljenje, novi čin

O Dodiku, ali i o njihovom drugom koalicionom partneru, Draganu Čoviću, koji je danas najavio kako se pitanje “Izbornog zakona BiH” vraća na pregovarački sto”, opširnije u videu ispod.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!