Kojović: Pružiti sigurnost HDZ-u i SNSD-u da neće biti narušena kolektivna prava

Vijesti 21. mar 202417:44 1 komentar

Nakon što je Bosna i Hercegovina dobila zeleno svjetlo Evropske komisije za otvaranje pristupnih pregovora za članstvo u Evropskoj uniji, slijedi i konačna odluka Evropskog vijeća. O do sada učinjenom na evropskom putu, ali i neispunjenim očekivanjima Brisela razgovarali smo sa poslanikom Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Predragom Kojovićem.

Jeste li nestrpljivi?

Jako sam nestrpljiv. Mi smo četvrta tačka na dnevnom redu. Imaju veliki interes u EU da se odluka donese.

Naša stranka objavila je promo video “Evropa je naša” koji je izazvao mnogo komentara. Dosta je i onih negativnih. “Ovo me podsjeća kao kada se djeca raduju šarenoj laži” – jedan je od komentara. Hoće li otvaranje pregovora biti upravo to – šarena laža?

Malo sam se nadao da će biti drugačije, to naše odbijanje da se radujem kada ostavrimo neki uspjeh. Znam da većina tih stvari dolazi od opozicije, ali ovo je uspjeh Bosne i Hercegovine, svih ljudi. I prijašnjih vlada. Ovo je proces koji traje 10 godina. Mi jesmo u posljednjih godinu dana napravili veliki napor i sve smo uložili u ovaj proces.

Pratim komentare i mnogi su bazirani na nekim prethodnim iskustvima, kada su se pregovori za ulazak u EU vodili po nekim drugim metodama. Mi mislimo, dakle ljudi iz “Trojke”, da možem dobiti zvanični datum otvaranja pregovora već u junu ili julu mjesecu i kada bi smo nastavili raditi ovim tempom ja bih rekao da BiH postaje članica EU 2030. godine.

Plašite li se da će sada stati sa naporima na putu ka EU, imate li čvsta uvjerenja od partnera?

Naravno da nema te garancije ali mislim da smo kreirali jednu (dobru) atmosferu. Najveći problem će biti u tome kako HDZ i SNSD shvataju državu BiH, kao etničku konsonijacija. Taj sistem je neprihvatljiv u EU i to nam je bio problem tokom usvajanja Zakona o sukobu interesa. Pružiti jednu sigurnost HDZ-u i SNSD-u da uklanjanjem mehanizma etničkog i entitetskog glasanja neće narušiti kolektivna prava, da ostaju domovi naroda i ustavni sudovi, ali Evropa funkcionoše na drugom modelu u kojem se ne gleda ko ste i šta ste, nego se gleda kakva prava imate.

Mendela je rekao da je najjače oružje na svijetu ideja čije je vrijeme došlo. Ideja o BiH u EU je dugo sazrijevala i danas ćemo dobiti to zeleno svjetlo.

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko kaže da građani zaslužuju kandidatski status, ali neki od političara koji ih predvode – ne?

To je vjerovatno tačno. Velika većina građana želi Evropsku uniju, a imate političara koji to ne žele.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare