Kolaps u Goraždu zbog snijega: Veći dio dana građani proveli bez struje i vode

Vijesti 27. feb 202318:54 0 komentara

Zbog snijega kolaps je nastao u Goraždu. Veći dio grada je bez struje i vode, a nastava obustavljena.

Snijegom okovan dobar dio puta do Goražda. A tamo nije bilo struje ni vode sve do poslijepodnevnih sati. Građani u problemima. Osim što su sinoć bili u mraku, mnogi su brinuli da li će se hrana pokvariti. U mesari je to bila naročita briga.

“Morali smo kupiti baterije da bi nam radila vaga. Morali smo sve pisati u svesku što smo prodali pa poslije unijeti. Ovo se dešava često, ovo je sada veća sila. Jedan dio mesa je bio ugrožen, ali struja je došla na vrijeme, ako je ovo na vrijeme”, ispričala nam je Sevdika Adžem.

Tako je snijeg otežao život značajnom broju stanovnika Istočne Bosne. Očišćenim ulicama grada nisu morali hodati učenici i učenice:

Vrata škola širom Bosanskopodrinjskog kantona danas su zatvorena. 2.688 učenika osnovnih i srednjih škola ostalo je u svojim kućama. Struje nije bilo, a problem je i voda.

“Mi smo prateći situaciju na terenu odlučili da brzo reagujemo i obavijestimo sve učenike da zbog sniježnih padavine koje su prouzrokovale nestanak električne energije da se nastava održi u online formatu”, istakla je Amira Borovac iz Ministarstva za obrazovanje BPK.

Taj online format mnogi nastavnici i učitelji shvatili su kao neodržavanje nastave.

“Nismo imali online nastavu, samo su nam poslali materijale. Mislim da imamo sutra nastavu, nadam se”, rečeno nam je.

A Goraždani su se od jutarnjih sati nadali da će doći voda. I tu su morali improvizovati.

“Kao nekada u ratu, improvizacija – donesemo vode, naspemo za svaki slučaj kanistere i to stoji zbog ovakvih stvari. Dešava se ovo, nije nam prvi put. Mi smo očekivali ovo, nije veliki problem bio”, dodala je Sevdika Adžem.

“Nestankom struje mi pumpamo vodu iz Drine, prerađujemo i mora biti električna energija za to. Tako da je sa te strane regulisano, voda već dolazi”, rekao je Ernest Imamović, gradonačelnik Goražda.

Voda dolazi, snabdijevanje električnom energijom uredno. Sve do, očito, novih snježnih padavina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!