Kolegice Azre Spahić: Čak i oni koji je nisu poznavali, znali su ko je ona!

Vijesti 02. jun 202310:11 1 komentar
N1

Udruženje studenata Medicinskog fakulteta u Sarajevu jučer je uputilo javno pismo Vladi Kantona Sarajevo u vezi sa pogibijom njihove kolegice, mlade doktorice Azre Spahić. Izražavajući duboku bol povodom stravičnog gubitka, predložili su i zakonske izmjene iz domena saobraćaja kojima se predviđaju ozbiljnije kazne za bahate vozače, ali i one koji voze u alkoholiziranom stanju. Ema Smajlović, predsjednica Udruženja i članica Ema Bećirović danas se u programu N1 prisjećaju kolegice Azre i podcrtavaju: Kantonalna vlada mora biti spremna preuzeti odgovornost.

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći do koje je prošle sedmice došlo u centru Sarajeva, a koju je izazvao Armin Berberović, vozeći bez vozačke dozvole i u alkoholiziranom stanju – smrtno je stradala doktorica Azra Spahić, a teško je povrijeđena njena kolegica Alma.

Ne samo da su obje bile nekadašnje studentice Medicinskog fakulteta, bile su ujedno i aktivne članice brojnih studentskih udruženja, “bila su i uzor svojim mlađim kolegama” – naglašavaju ovo njihove kolegice, gostujući u Novom danu na N1.

“Azru i oni koji nisu poznavali, znali su ko je ona! Oduvijek je bila primjer i za studenta i za ljekara. Uvijek ljubazna, nasmijana, spremna da podrži. Milioni ispita su se položili na osnovu materijala kojeg je nesebično dijelila”, prisjeća se njena mlađa kolegica.

Iako nikada nisu ni pomislili da će biti prinuđeni da se kolektivno upliću u procese zakonodavstva te da će spuštati vijenac na mjesto stradanja njihove kolegice – danas studenti medicine podcrtavaju kako neće odustati od borbe započete 26. maja.

Naglašavaju kako je apsolutno odsustvo od straha od kazni na ulicama Sarajeva – samo jedan u nizu problema.

“Poslali smo i poruku Vladi Kantona Sarajevo da budu svjesni svoje odgovornosti! Apelujemo na to da angažuju stručnjake, da unaprijede javni prevoz i da povećaju njegovu dostupnost, da se pojača policijski nadzor, naročito u policijskim satima…”, naveli su danas.

Posebna poruka upućena je i za bh. javnost: Pratite ovaj slučaj i nemojte olako odustati.

“Mi smo budući ljekari. Mi cijeli svoj život učimo kako sačuvati ljudski život, kako poboljšati njegovu kvalitetu. Boli nas kada vidimo da se život ovako olako shvata i uzima zdravo za gotovo. Zato apelujemo i na javnost da ne dopusti da buka i galama traje samo jedan određeni period”, rekla je za kraj Azrina kolegica Ema.

Sve prijedloge koje su studenti medicine jučer uputili Vladi Kantona Sarajevo, čitajte na linku ispod.

Studenti Medicinskog fakulteta javno se obratili Vladi KS nakon gubitka kolegice

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare