Kolegij Zastupničkog doma sutra konačnu odluku o daljnjem radu

Vijesti 04. apr 202315:09 > 05. apr 2023 12:09 0 komentara
Fena

Dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mladen Bošković potvrdio je za Fenu da će kolegij ovog doma sutra održati zasjedanje na kojem će razmatrati daljni rad u pravcu zakazivanja narednog zasjedanja.

“Na Kolegiju se mogu razmotriti sve mogućnosti u vezi daljnjeg rada Zastupničkog doma pa i u vezi Odluke o imenovanju Vlade Federacije BiH, koju bi trebao potvrditi ovaj dom. Do ovog trenutka u Parlament FBiH nije ništa stiglo od predsjednice i potpredsjednika Federacije BiH Lidije Bradare, Igora Stojanovića i Refika Lende”, izjavio je Bošković.

Kaže da bi u vezi formiranja Vlade FBiH Kolegij trebao donijeti „zaključak ovisno što stigne od rukovodstva Federacije BiH“.

“Još smo u ustavnom roku do 6. aprila”, dodao je Bošković.

Predsjednik Kluba Narodnog Evropskog saveza (NES) Irfan Durić kazao je da se na dnevnom redu sjednice Kolegija nalazi tačka „Priprema za održavanje sjednice Zastupničkog doma“, te dodao da se „imenovanje Vlade treba uraditi u skladu sa Ustavom FBiH“.

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara donijela je Odluku o imenovanju Vlade FBiH, na koju je dao saglasnost potpredsjednik Federacije BiH Igor Stojanović, dok drugi potpredsjednik Refik Lendo nije dao svoj potpis, jer Stranka demokratske akcije (SDA) ne učestvuje u formiranju nove Vlade.

Klub SDA je mišljenja da Odluka ne može biti upućena u parlamentrarnu proceduru bez saglasnosti oba potpredsjednika, jer bi „to bilo u suprotnosti sa Ustavom FBiH u kojem je jasno propisano da odluku o imenovanju Vlade donosi predsjednik uz saglasnost oba potpredsjednika“.

“Ako bi se Odluka uputila u proceduru to bi značilo kršenje Ustava i svi oni koji bi učestvovali u tome bi bili krivično odgovorni jer je kršenje Ustava krivično djelo. Zato takvu odluku ne očekujemo da će uputiti predsjedavajuća doma prema zastupnicima na razmatranje”, kazao je zamjenik predsjednika Kluba SDA Adnan Efendić.

Predsjednica Kluba Naroda i Pravde – SPU – Pomak Amra Junuzović-Kaljić izjavila je da je jedinstven stav tog kluba u kontekstu imenovanja Vlade na način da će učiniti sve za nastavak procesa redovnog rada Predstavničkog doma, kao i Vlade Federacije BiH.

“Također, smatramo da je sasvim korektno da se u nastavku procesa formiranja Vlade potpredsjednik Refik Lendo ponaša politički odgovorno kako bismo odgovorili obavezama koje su nam dala naša izborna tijela”, poručila je Junuzović-Kaljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!