Koliko je BiH daleko od članstva u EU?

Vijesti 29. sep 202118:52 0 komentara
N1

Uspostavljanje vladavine prava, veća transparentnost, reforme - sve su to pojmovi koje bh građani slušaju već 20 godina u porukama evropskih zvaničnika. Dok raste uticaj Kine u svijetu i Rusije u regionu postavlja se pitanje: koliko je BiH daleko od članstva u EU i da li EU zapravo želi primiti države Zapadnog Balkana u svoje članstvo?!

EU više ne može garantovati sigurno članstvo državama Zapadnog Balkana – natpis je Rojtersa koji je izazvao brojne reakcije. Politički analitičar Agon Maljići smatra da to nije nikakva novost, dok Jasmin Mujanović objašnjava da se EU sprema ozvaničiti ono što je odavno poznato: zemlje Zapadnog Balkana neće biti primljene u EU. Saradnik Vijeća za demokratizaciju Bodo Weber objašnjava da zbog disharmonije unutar unije može doći do porasta euroskepticizma u državama Zapadnog Balkana.

“Radi se o presudnim pitanjima. Sljedeća godina je, vjerujem, presudna godina o budućnosti EU politike prema Z. Balkanu koja je počivala na perspektivi članstva. EU nema alternativu politici proširenja, koja počiva na perspektivi članstva”, kazao ke Bodo Weber, saradnik Vijeća za demokratizaciju.

Francuska predvodi zaustavljanje proširenja jer smatra da EU prvo treba riješiti probleme unutar same unije. Podjele su sve veće, a politika proširenja je, kaže dugogodišnji novinar Sead Numanović, odavno mrtva.

“Kosovo je prije pet godina ispunilo sve uslove za bezvizni režim, oni i dan danas čekaju ispred evropskih ambasada za vize. Svake godine im najavljuju, ali ništa… jer im države ne dopuštaju. Makedonija je morala promijeniti ime… ušli u NATO i onda čekaju dvije godine da počnu pregovore zbog jedne Bugarske, koja je zamislite u EU, i koja kao i Francuska i Njemačka ima isti glas i taj proces stoji”, smatra Numanović

Sa druge strane iz Evropske komisije na naš upit odgovaraju da se zalažu za proširenje unije i da je ona strateško ulaganje u sigurnost Evrope. Opredijeljenost ka proširenju istakla je i predsjednica Evropske komisije tokom posjete zemljama Zapadnog Balkana. No, činjenica da samo jedna članica može zaustaviti ovaj proces ne daje veliku nadu.

“U slučaju Francuske, na primjer, smatram da su razlozi sasvim sebični. Ti razlozi uključuju to kako vlast funkcioniše u Evropskom vijeću. Njima se jednostavno ne sviđa šansa da se šest malih država priključi Evropskom vijeću i da postanu jednaki za stolom gdje se odluke donose”, kazao je John O'Brennan, stručnjak za evropske integracije .

Svih ovih činjenica trebamo biti svjesni, ali je sama opredijeljenost za reforme i zapadne vrijednosti najvažnija i ona mora biti prioritet, smatra univerzitetski profesor Sead Selimović.

“EU je u velikoj krizi, a BiH treba da jača svoje institucije, svoj sistem i da vjeruje u svoje sposobnosti, ako želi naravno da egzistira kao moderna država unutar Evrope, ali i svjetske demokratske zajednice. Evropska unija sigurno neće ostaviti BiH. Ona je dio Evrope i ona je u planovima Evrope”, kaže Selimović.

Zemlja na raskrsnici svjetova, kako često opisuju Bosnu i Hercegovinu i dalje će biti interesantna svim međunarodnim silama. Možda je, kažu naši sagovornici, njena sudbina da uvijek bude na razmeđu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!