Koliko košta studiranje u Banjaluci: Ako nemaju sreću da se smjeste u studentski dom, studentima preostaje skuplja opcija

Vijesti 17. sep 202422:01 0 komentara

Muke studenata kreću i prije početka akademske godine. Jedna od njih je i kako osigurati krov nad glavom u Banjaluci? Oni koji nisu imali sreće da smještaj pronađu u studentskom domu, gdje su cijene dosta povoljnije nego na tržištu, moraju se snaći na skuplji način.

Anđela je uspjela pronaći, kako kaže, pristojan smještaj. Živi u sobi. U podrumu kuće. Krevet, ormar i jedan prozor su njeni. Za odlazak u WC ili kuhinju mora čekati red. Taj segment dijeli sa cimerima. Ovaj “luksuz” na mjesečnom nivou košta je 250 maraka.

“Bilo je dosta soba naprimjer, to su bile sobe, metar sa metar, jedan krevet, nema ladica, ormari su baš stari, vlaga, stvarno, izdaje se svašta”, rekla nam je studentkinja Anđela Radanović.

A po ne tako pristupačnim cijenama. Ovakav stan, potencijanlne “kirijaše” izaći će minimalno 500 maraka, ponegdje i 600. Namještaj – star. Udaljenost od fakulteta, pola sata do 40 minuta hoda.

“Stanovi koji su blizu fakulteta su baš skupi, mislim da malo koji student može sebi to da priušti , dok stanovi koji su van grada i dalje od centra su jeftiniji, ali opet su i oni skupi za ono što vlasnici stana nude”, navela je studentkinja Jovana.

“Ima dosta stanova koji nemaju funkcionalnu kuhinju ili kupatilo, veoma su male sobe, tako da mislim da je to sttvarno pretjerano”, dodala je Anđela.

Zbog čega se dosta studenata odlučuje na cimerstvo, što potvrđuju i agenti za nekretnine. Ali i priznaju:

“To nisu baš prihvatljve cijene za studente trenutno, ima u ponudi nekih garsonjera, to je oko 400 maraka, ali i to je skuplje u odnosu na neki prethodni period”, naveo je Aleksandar Vuković, agent za nekretnine.

Priznaju i da trenutne cifre neće biti niže, zbog visokih cijena kvadrata stana. Pa se zbog navedenog i trenutne cijene najma, mogu posmatrati kao realne, navode agenti. Zbog svega, studenti kao jedno od rješenja za plitak studentski džep, pronalaze u zaposlenju.

“Pa prije svega zato što je meni lakše da imam dodatni džeparac , pored onoga što mi roditelji daju za stan za hranu i tako dalje, da imam da izađem sa prijateljima, da kupim sebi nešto povremeno a i ja se ljepše osjećam”, istakla je Jovana.

No, finansijska samostalnost za studente, čak i one koji rade, stran je pojam. Pomoć roditelja neminovna je. Osim za stan, izdvaja se i za skupe školarine, ali i pojedinu literaturu.

“Moj fakultet je godina 1.500 maraka”, “Ako nisu u domu, najskuplje je naći stan”, “Pa hrana je najskuplja”, ističu.

Za one koji su imali sreće da ostvare pravo na studentku menzu, bar sa tim neće muku mučiti. Tri obroka na dan koštaju tri marke. Na studentki tanjir, niko se ne žali. Na smještaj u studentskom domu, takođe. No, u njemu, za sve, nema mjesta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!