Koliko sada košta ljetovanje u Hrvatskoj

Vijesti 04. aug 202209:14 0 komentara
N1/ Arhiv

U jeku porasta cijena, kako od životnih namirnica pa sve do krupnijih stvari, mnoge građane interesuju i cijenu koju će ove godine morati platiti ukoliko žele da ljetuju u Hrvatskoj.

Naime, ukoliko bi se četvoročlana porodica iz BiH odlučila da sedmodnevno ljetovanje provede u nekom od gradova Hrvatske morati će izdvojiti sumu i do 4.500 KM.

Tako ukoliko neka porodica želi da ljetuje sedam dana u nekom od hotela na Makarskoj rivijeri u prosjeku će morati da izdvoji oko 2.500 KM.

Cijena privatnog smještaja u studio apartmanima po noćenju na jednoj od najpopularnih destinacija za ljetovanje građana BiH se kreće od 120 do 180 KM.

Kada su u pitanju hrana i piće, cijene se razlikuju u zavisnosti da li će neko ručati u nekom od mnogobrojnih restorana ili će se odlučiti za kuvanje u svom apartmanu.

Svakako će se jeftinije proći ako se kuva u vlastitoj režiji, ali ko još želi da kuva na odmoru, pa će se tako bar dva do tri puta odlučiti da se ode na ručak ili večeru u restoran, a ovo zadovoljstvo košta od 60 do 100 KM.

Kako nam je rekla jedna Teslićanka koja trenutno boravi u Makarskoj, skoro sve je duplo skuplje nego kod nas.

Skuplje je i to duplo. Kafa se nigdje ne može popiti ispod četiri KM, a ništa bolja situacija nije ni sa sladoledom, jer su ime cijene skoro izjednačene“, kazala nam je ona.

Ovo nisu svi troškovi jer se nekako mora doći i do Makarske. Ukoliko vozite automobil koji prosječno troši sedam litara na 100 kilometra, onda ćete po sadašnjim cijenama na benzinskim pumpama potrošiti 125 KM u oba pravca, kako pišu Nezavisne.

Vrlo popularna destinacija je Dubrovnik. Ukoliko bi se četvoročlana porodica odlučila da ide na odmor u ovaj predivan grad kod naših zapadnih komšija morala bi da izdvoji od 2.000 pa sve do 4.500 KM.

Ukoliko biste željeli da uživate u nekom od privatnih apartmana širom Dubrovnika platit ćete više nego u Makarskoj. Prosječna cijena sedmodnevng boravaka u njima u neposrednoj blizini mora košta 1.300 KM, dok se cijena hotela znatno razlikuje, te iznosi 4.500 KM s uključenim doručkom.

Dubrovnik je od Banjaluke udaljen 370 kilometra, pa bi vas putovanje koštalo 180 KM. Cijene hrane u restoranima su uvijek bile paprene, pa tako ručak s predjelom i dezertom košta najmanje 120 KM.

Ako biste željeli u toku dana da odmorite uz jednu kaficu, a da djeca pojedu sladoled – to zadovoljstvo koštaće vas najmanje 20 KM.

Ako uz sve to dodamo neke dječje želje koje žele da ostvare na plaži ili u toku neke šetnje ili sličnih aktivnosti dnevno ćete potrošiti više od 20 KM.

Porasle cijene proizvoda

Tokom 2022. godine u Hrvatskoj su kod prehrambenih proizvoda najviše poskupjeli ulje i brašno, a kod neprehrambenih razne higijenske potrepštine.

Analiza magazina “Ja trgovac” kretanja cijena 150 najvažnijih kategorija namirnica i ostalih svakodnevnih potrepština, pokazuje da je jestivo ulje poskupjelo za 33 posto u odnosu na prva četiri mjeseca 2021. godine.

Slijede brašno sa 27 posto, smrznuti mesni proizvodi sa 25 odsto, mlijeko sa 21 posto.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!