Koliko smo daleko od uspostave “Amber alert” sistema u BiH?

Vijesti 27. mar 202419:09 0 komentara

Slučaj nestanka djevojčice u Srbiji uznemirio je i bh. javnost. Za razliku od Srbije, sustav obavijesti o nestanku u BiH još nije uspostavljen.

Nestao maloljetnik, nestala 16-godišnjakinja, policija moli za pomoć, porodica moli za pomoć, ovakvi naslovi nisu rijetku na portalima. Najnoviji slučaj je nestanak djevojčice Danke zbog kojeg je u Srbiji pokrenut i sistem obavještenja o nestanku “Pronađi me”. U BiH još uvijek nema konkretnih pomaka za uvođenje ovog sistema, iako je inicijativa usvojena 29. februara ove godine.

“Nedostaje političke volje, ne znam razlog, nisam upoznat sa tim zašto, kako. Jednostavno je oformiti radnu grupu, podijeliti zadatke članovima radne grupe sa određenim rokom u postupanju i za nekih 3 do 6 mjeseci bi se moglo sve uspostaviti, međutim, nije do policije, ne opravdavam nikog, ali do viših instanci vlasti je da oni objasne zašto dosad već nije uveden”, kazao je Saša Petrović, inspektor FUP-a.

Čini se da je glavna prepreka kompleksnost bh. sistema, te spor oko različitih nadležnosti.

“Vrlo nam je važno misljenje policijskih agencija, Ministarstvo sigurnosti ne može samo riješiti taj problem, a u koordinaciji sa svim ostalim akterima, u skladu sa nadležnostima možemo naći rješenje tog problema. Ali je potrebno da nađemo koji je to način u BiH, a to prvenstveno zavisi od policijskih agencija i nadležnosti”, kazao je Dobrica Kucalović, savjetnik ministra sigurnosti BiH.

Poznato kako bi sistem funkcionisao u BiH

Prošlo je godinu dana od posjete SAD-u čiji cilj je bio prikupljanje informacija o načinu rada sistema Amber alert, a jedino što je dosad poznato je na koji način bi funkcionisao sistem u BiH ukoliko se uvede.

“Funkcioniše na način kada nestane osoba, propiše se tačno odluka kada i kako se on aktivira. Ljudi dobijaju SMS poruku na svoj telefon gdje ima link za fotografije, plus Meta dozvoljava korisnicima da i oni dobiju obavještenje ko god ima Instagram, WhatsUp i Facebook, potom radio, TV stanice, bilbordi itd. To sad ide pješke, operativni, terenski rad, određeno korištenje tehnologije, lociranje… A zamislite samo, u ova dva slučaja da smo imali Ambert alert mi bismo to odmah na početku presjekli, odnosno velika je vjerovatnoća da bismo dobili informaciju na vrijeme”, kazao je inspektor Petrović.

I iz Kantonalne civilne zaštite naglašavaju da je brzina dobijanja informacije i reagovanja u slučajevima nestanka osoba ključni faktor.

“Uključujemo se kad organ unutrašnjih poslova od nas traži da se angažuje, u prvom redu se angažuje gorska služba. Ako se blagovremeno reaguje onda ima rezultata, recimo u slučajevima kad pada noć, kad je jaka hladnoća, neophodno je odmah poduzimati određene mjere”, kazao je Mirsad Memić, pomoćnik direktora za mjere zaštite i spašavanja KS.

Svi nivoi vlasti saglasni su da je potreban sistem Amber alert u BiH i da ga je moguće implementirati, međutim do uspostave jedinstvenog broja, kao i Amber alert sistema, čini se da smo još uvijek daleko.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!