Koliko smo uvozili, koliko izvozili: Spoljnotrgovinska razmjena BiH sa svijetom

Ekonomija 21. feb 202312:39 0 komentara
N1

Prema analizi spoljnotrgovinske razmjene BiH sa svijetom - u prvom mjesecu ove godine izvoz je iznosio milijardu 401 milion KM, što je za 5.9 odsto više nego u januaru prošle godine. S druge strane, uvoz je u januaru ove godine iznosio milijardu 844 miliona KM, što je za 7.6 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, podaci su Spoljnotrgovinske komore BiH.

Podaci pokazuju da je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 76 odsto, dok je spoljnotrgovinski robni deficit iznosio 443 miliona KM.

Izvoz u države CEFTA iznosio je 276 miliona KM, što je za 7.6 odsto više u odnosu na isti uporedni period. Uvozilo se u vrijednosti od 195 miliona KM, što je za 6.7 odsto više u odnosu na prošlu godinu u istom periodu. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 141.3 odsto.

Najznačajniji spoljnotrgovinski partner od potpisnica CEFTA sporazuma je Srbija s kojom je ostvaren ukupan obim razmjene od 6.5 milijardi KM, što je povećanje od 30 odsto. U Srbiju smo najviše izvozili koks i polukoks od kamenog uglja, električnu energiju i toplo valjanu žicu od željeza ili nelegiranog čelika, dok iz ove države najviše uvozimo naftna ulja i ulja dobijena od bitumenskih minerala, električnu energiju i toplo valjane plosnate proizvode od željeza.

Izvoz u države Evropske unije iznosio je milijardu i 24 miliona i to je za 4.6 odsto više u odnosu na prošlu godinu. Uvozilo se u vrijednosti od milijardu 82 miliona KM, što je za 17.5 odsto više u odnosu na januar prošle godine. Pokrivenost uvoza izvozom bila je 94.6 odsto.

Po obimu razmjene prednjači Hrvatska i iznosio je osam milijardi KM, što je više za 2.6 milijardi KM ili 48 odsto u odnosu na 2021. godinu. U ovu državu najviše izvozimo električnu energiju, tkanine rešetke, mreže i tekstilne proizvode. Uvozimo naftno ulje i ulja dobijena od bitumenskih minerala, zatim šećer i električnu energiju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!