Koliko su zaista ozbiljna oštećenja na mostu u Počitelju? (VIDEO)

Vijesti 08. aug 202319:26 0 komentara
N1

Autoceste Federacije BiH tvrde da je most Počitelj siguran i stabilan. Pukotine koje su se pojavile biće uskoro riješene, kažu. Zašto se o svemu šutilo mjesec dana? Šuti se i dalje. I naravno da se sumnja da je sve u najboljem redu.

Tehničkim riječnikom, nepravilnosti u pozicioniranju cijevi za kablove tokom izgradnje mogu stvoriti radijalne skretne sile i dovesti do problema ili pojave naprslina lokalnog karaktera, što se ovdje desilo, ili kako je poručio v.d direktora Denis Lasić: “Uzimajući u obzir da je izvođenje glavnih radova na mostu Počitelj još uvijek u toku, pojava ovakvih nedostataka nije neuobičajna imajući u vidu veličinu i kompleksnost projekta. Nadzorni inžinjer može odrediti izvođaču da ukloni i ponovo izvede bilo koje radove koji nisu u skladu s Ugovorom. U tom slučaju, izvođač će izvesti i dovršiti radove u skladu s Ugovorom i u skladu s uputama nadzornog inžinjera, odnosno otkloniti sve eventualne nedostatke na radovima”.

Ostaje još niz pitanja

Koliko će sve dugo trajati, kada će most biti završen, i pušten u promet nema odgovora. Prema našim informacijama pukotine su primjećene još prije mjesec dana, zašto se šutilo i šta se tih mjesec dana uradilo na sanaciji, također bez odgovora. Zasto nisu objavljene slike, umjesto fotografija sastanka, bez odgovora.

Zbog svega navedenog mnogi i dalje sumnjaju. Jedan od njih, bivši direktor Autocesta Elmedin Voloder, kaže da bi stvari mogle biti ozbiljnije nego što se tvrdi.

“Ono što sam nezvanično saznao od inžinjera s kojima sam razgovarao, tako su oni kazali, da je došlo do degradacije betona, pucanja betona, ispadanja komada betona, čak pucanja armature što uopšte nije bezazlezna situacija. Po meni postoje dva razloga koja su mogla dovesti do toga, prvi je nedostatak projektne dokumentacije što sumnjam obzirom da je projekt bio revidovan od strane stručnjaka, drugi razlog da nije ispoštovana projektom predviđena armatura odnosno svi detalji bitni za kvalitet armature. Smatram situaciju ozbiljnom”, pojasnio je Voloder.

Iz Autocesta Federacije BiH početkom jula objavili su kako je spajanje konstrukcije mosta napokon dovršeno i da treba još samo izgraditi priključnu cestu da bi most vrijedan 56 miliona maraka od jeseni bio pušten u promet. No, pojavile su se pukotine.

Profesor na Građevinskom fakultetu u Sarajevu Mehmed Bublin komentira: “Glavni razlog zbog čega je taj dio mosta napukao može biti loše izvođenje radova, da je ugrađen loš materijal. Napravljena je greška u izvođenju, da bi se saniralo treba jasno utvrditi uzorak”.

Višemilionski posao izgradnje mosta dodijeljen je prije četiri godine azerbejdžansko-kineskom konzorciju Za podizvođača radova izabrana je kompanija Hering. Navedene firme stavljene su u maju 2023. na “crnu listu” Autoceste FBiH, zbog kršenja ugovora o izgradnji jer je podizvođač preuzeo više od 15 posto posla. Ugovor ipak nije raskinut jer je tada procijenjeno da su radovi pri kraju. Umjesto toga naplaćeni su penali zbog kašnjenja.

“Tu su angažovane kao glavni izvođači dvije kineske firme to su Power China i Sinohydro, treća je Azerbejdžanska je ostala na projektu, kao i u ostalom druge dvije, evo o čemu se radi. Istraživanjem sam dobio dokumentaciju iz Autocesta, angažovali neovlašteno Hering da im radi rasponske konstrukcije mosta. Dakle oni nisu uopšte radili te konstrukcije msota, već Hering. Autoceste su ih diskvalifikovale jer to nisu smjeli raditi”, pojasnio je novinar Amil Dučić.

Iz Autocesta Federacije BiH kazali su na kraju sastanka da će tek nakon tehničkog prijema preuzeti projekat mosta sa isključivo ispravno i kvalitetno izvedenim radovima u skladu sa svim pravilima struke. Zvali smo i federalnu inspekciju, za sada bez komentara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!